Zeleninový perkelt recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

80 g slanina
2 stroužky česnek
sůl
60 g máslo
150 g paprika
1 ks cibule
100 g celer
150 g rajče
100 g mrkev
1 ks květák
30 g hladká mouka
5 dl zeleninový vývar
2 lžíce rajský protlak
mletá sladká paprika
10 ks sterilované cibulky

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu očistíme. Cibuli nasekáme, mrkev a celer nakrájíme na kostičky, květák rozebereme na růžičky. Papriku nakrájíme na nudličky. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme. Česnek prolisujeme. Slaninu nakrájíme na kostičky.

  2. V rozehřáté pánvi rozpustíme slaninu. Přidáme cibuli, sladkou papriku a zlehka osmhaneme. Přidáme rajský protlak a osolíme. Do tohoto základu postupně přidáváme mrkev a celer, později květák, papriky, cibuliky a rajčata s česnekem. Během dušení podléváme zeleninu vývarem.

  3. Na druhé pánvi si připravíme z másla a mouky světlou jíšku. Tou perkelt zahustíme a již jen krátce povaříme.

  4. Zeleninový perkelt podáváme s masem nebo jen s pečivem. Vegetariáni vynechají slaninu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!