Zeleninový perkelt recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 80 g slanina 2 stroužky česnek sůl 60 g máslo 150 g paprika 1 ks cibule 100 g celer 150 g rajče 100 g mrkev 1 ks květák 30 g hladká mouka 5 dl zeleninový vývar 2 lžíce rajský protlak mletá sladká paprika 10 ks sterilované cibulky
Postup Zeleninový perkelt recept
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu očistíme. Cibuli nasekáme, mrkev a celer nakrájíme na kostičky, květák rozebereme na růžičky. Papriku nakrájíme na nudličky. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme. Česnek prolisujeme. Slaninu nakrájíme na kostičky.
V rozehřáté pánvi rozpustíme slaninu. Přidáme cibuli, sladkou papriku a zlehka osmhaneme. Přidáme rajský protlak a osolíme. Do tohoto základu postupně přidáváme mrkev a celer, později květák, papriky, cibuliky a rajčata s česnekem. Během dušení podléváme zeleninu vývarem.
Na druhé pánvi si připravíme z másla a mouky světlou jíšku. Tou perkelt zahustíme a již jen krátce povaříme.
Zeleninový perkelt podáváme s masem nebo jen s pečivem. Vegetariáni vynechají slaninu.