Zelná polévka Kozíbrada recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

10 dkg slanina
30 g sůl
5 dkg máslo
30 ml ocet
30 dkg brambory
1 g kmín
25 dkg salám
10 dkg hladká mouka
2 l hovězí vývar
50 dkg hlávkové zelí
2 g mletý černý pepř
3 dl smetana 12%

Postup přípravy receptu

  1. Hlávkové zelí (případně kapustu) zbavíme vadných listů, omyjeme, odstraníme košťály a nakrájíme na větší kusy v podobě prodloužených trojúhelníků. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na větší kostky.

  2. Nakrájené brambory dáme vařit společně se zelím do hovězího vývaru, nebo osolené vařící vody, do které přidáme kmín. Smetanu dobře promícháme s hladkou moukou a tuto směs vlijeme do polévky, když jsou zelí a brambory již téměř uvařeny. Zelnou polévku dochutíme pepřem, octem, solí a krátce povaříme.

  3. Mezitím rozpustíme na kostky krájenou slaninou, přidáme na kostičky krájený salám a společně se slaninou jej osmažíme do křupava. Uzeniny vsypeme do hotové polévky. Nakonec do zelné polévky přidáme čerstvé máslo.

  4. Zelnou polévku Kozíbrada ihned podáváme na stůl k jídlu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!