Zelná polévka Kozíbrada recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 10 dkg slanina 30 g sůl 5 dkg máslo 30 ml ocet 30 dkg brambory 1 g kmín 25 dkg salám 10 dkg hladká mouka 2 l hovězí vývar 50 dkg hlávkové zelí 2 g mletý černý pepř 3 dl smetana 12%
Postup Zelná polévka Kozíbrada recept
Postup přípravy receptu
-
Hlávkové zelí (případně kapustu) zbavíme vadných listů, omyjeme, odstraníme košťály a nakrájíme na větší kusy v podobě prodloužených trojúhelníků. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na větší kostky.
Nakrájené brambory dáme vařit společně se zelím do hovězího vývaru, nebo osolené vařící vody, do které přidáme kmín. Smetanu dobře promícháme s hladkou moukou a tuto směs vlijeme do polévky, když jsou zelí a brambory již téměř uvařeny. Zelnou polévku dochutíme pepřem, octem, solí a krátce povaříme.
Mezitím rozpustíme na kostky krájenou slaninou, přidáme na kostičky krájený salám a společně se slaninou jej osmažíme do křupava. Uzeniny vsypeme do hotové polévky. Nakonec do zelné polévky přidáme čerstvé máslo.
Zelnou polévku Kozíbrada ihned podáváme na stůl k jídlu.