Zelné závitky - holubky recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- olej sůl 1 ks cibule 500 g rýže 1 kg mleté maso 1 hlávka hlávkové zelí 4 konzervy rajský protlak mletý černý pepř sušený česnek 2 lžičky mletá uzená paprika
Postup Zelné závitky - holubky
Postup přípravy receptu
-
Hlávku zelí zbavíme košťálu a dáme celou vařit do hrnce s osolenou vodou. Hlávka zelí musí být ponořená celá, aby se uvařila rovnoměrně. Pokud máme pouze menší hrnce, hlávku během vaření obrátíme. Vaříme tak dlouho, dokud lupeny nebudou měkké. Uvařenou hlávku zelí necháme vychladnout, rozebereme ji na jednotlivé listy a vyřízneme tvrdé hřbety
Rýži uvaříme běžným způsobem a dáme stranou. Na pánev nalijeme olej, přidáme nakrájenou cibuli, mleté maso, sůl, koření a vše chvíli opékáme. Když je maso opečené, přidáme k němu uvařenou rýži, jeden rajský protlak a dobře promícháme
Na připravené zelné listy dáváme masovou směs s rýží a uděláme závitky. Závitky poskládáme do hrnce, pokud chceme mít závitky dušené v rajské šťávě, nebo je naskládáme do hlubšího pekáčku a zapečeme
V případě, že budeme dělat dušené závitky, přidáme do hrnce cca tři rajské protlaky a vývar, aby byly závitky mírně ponořené. Vaříme je asi 30 minut. Během vaření párkrát zahýbeme hrncem, aby se nám holubky nepřipálily. Pokud budeme dělat zapékané zelné závitky, potřeme je mírně olejem a dáme do trouby zapéct
Zelné závitky - holubky podáváme s chlebem.