Zelný salát s octem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

zálivka
0 hrnků cukr
0 hrnků olej
1 lžíce sůl
0 hrnků voda
11 lžic ocet 8%
salát
3-6 stroužků česnek
2-3 ks mrkev
1 kg zelí

Postup přípravy receptu

  1. Zelí si připravíme na krájení. Sundáme jednu vrstvu listů a hlávku pečlivě omyjeme pod tekoucí vodou. Hlávku zelí rozpůlíme a nakrájíme vše na 0,5 cm široké nudličky. Zelí zvážíme a podle váhy určíme množství surovin na zálivku. Všechny výše popsané suroviny jsou na jeden kilogram zelí. Pokud budete mít více zelí, znásobte suroviny na zálivku.

  2. Nakrájené zelí vložíme do hrnce nebo vysoké mísy a najdeme patřičně velký talíř, který se do mísy nebo hrnce vleze celý. Mrkev nastrouháme na středně velkém struhadle, vsypeme k zelí a promícháme. Česnek nakrájíme na malé kostičky. Dbáme na množství česneku. Všech 6 stroužků přidáme, jenom pokud jíme rádi ostré saláty, protože česnek jde v tomto množství hodně cítit. Doporučuji 3 stroužky. Opět přimícháme k zelí a mrkvi.

  3. Do menšího (dvoulitrového) hrnce nasypeme sůl a cukr, vlijeme ocet, vodu a olej. Vše přivedeme k varu a vaříme asi 2 minuty. Poté směs odstavíme a necháme trošku zchladit. Zálivkou přelijeme zelí a překryjeme talířem, který zatížíme jakýmkoli závažím (například sklenicí s vodou).

  4. Zelí nebude v zálivce ponořené celé, ale toho se nemusíme bát, protože ještě pustí vodu. Za hodinu trošku zmenší svůj objem a bude celé ponořené ve vlastní vodě. Zelí necháme odstát zatížené talířem a sklenicí na 2 - 3 hodiny, popřípadě promícháme.

  5. Zelný salát s octem je možné hned konzumovat. V lednici vydrží týden a při pokojové teplotě 3 - 4 dny.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!