Babiččin mazanec recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1/2 lžičky sůl
200 g máslo
2 lžíce rum
4 ks žloutek
100 g rozinky
60 g droždí
200 g cukr krupice
cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
1 lžička citronová kůra
4 lžíce mandlové plátky
1 kg polohrubá mouka
400 ml vlažné mléko
1 ks vejce (L)

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, části mléka, lžíce cukru a lžíce mouky si připravíme kvásek, který necháme v teple kynout

  2. Zbytek mouky, cukru, sůl, rozinky, citronovou kůru a vanilkový cukr smícháme v míse nasucho. Potom přidáme žloutky, zbylé mléko, rum, rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Vařečkou zpracujeme na hladké těsto. Necháme v teple 45 minut kynout

  3. Rozdělíme na dva díly, vytvarujeme bochánky, přendáme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout

  4. Potom potřeme oba bochánky rozšlehaným vejcem a nahoře nůžkami rozstřihneme těsto do tvaru křížku. Posypeme plátky mandlí a vložíme do předehřáté trouby

  5. Pečeme 10 minut na 200 °C. Potom snížíme teplotu na 150 °C a dopékáme ještě asi 30-40 minut

  6. Vychladlé mazance před rozkrájením pocukrujeme

  7. Foto: Shutterstock.com


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!