Babiččin mazanec recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1/2 lžičky sůl 200 g máslo 2 lžíce rum 4 ks žloutek 100 g rozinky 60 g droždí 200 g cukr krupice cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 1 lžička citronová kůra 4 lžíce mandlové plátky 1 kg polohrubá mouka 400 ml vlažné mléko 1 ks vejce (L)
Postup Babiččin mazanec
Postup přípravy receptu
-
Z droždí, části mléka, lžíce cukru a lžíce mouky si připravíme kvásek, který necháme v teple kynout
Zbytek mouky, cukru, sůl, rozinky, citronovou kůru a vanilkový cukr smícháme v míse nasucho. Potom přidáme žloutky, zbylé mléko, rum, rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Vařečkou zpracujeme na hladké těsto. Necháme v teple 45 minut kynout
Rozdělíme na dva díly, vytvarujeme bochánky, přendáme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout
Potom potřeme oba bochánky rozšlehaným vejcem a nahoře nůžkami rozstřihneme těsto do tvaru křížku. Posypeme plátky mandlí a vložíme do předehřáté trouby
Pečeme 10 minut na 200 °C. Potom snížíme teplotu na 150 °C a dopékáme ještě asi 30-40 minut
Vychladlé mazance před rozkrájením pocukrujeme
Foto: Shutterstock.com