Babiččin velikonoční mazanec recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
10 dkg máslo
3 ks žloutek
2 dl mléko
5 dkg rozinky
3 dkg droždí
10 dkg cukr krupice
1 špetka citronová kůra
45 dkg polohrubá mouka
na ozdobu
mandlové lupínky

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme kvásek z droždí, trochy vlažného mléka, lžičky mouky a cukru. Necháme vzejít.

  2. Do mísy dáme všechny ingredience, přidáme kvásek a zaděláme těsto. Těsto na mazanec necháme 2 hodiny kynout. Potom vytvarujeme dva stejně velké bochánky, necháme je na plechu vyloženém pečícím papírem ještě aspoň 15 minut kynout. Nakonec mazance potřeme rozšlehaným vejcem, nůžkami na bocháncích nastřihneme kříž, posypeme mandlemi a dáme péci. Mazance pečeme 30 minut při 180 °C.

  3. Babiččin velikonoční mazanec podáváme ocukrovaný.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!