Babiččiny bramborové řízky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 700 g brambory olej na smažení omáčka 1-2 stroužky česnek 2 lžíce libeček 250 g zakysaná smetana podle chuti sůl bylinky mletý černý pepř na obalení 2 ks vejce strouhanka mléko hladká mouka
Postup Babiččiny bramborové řízky recept
Postup přípravy receptu
-
Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky silné asi 0,5 -1 cm. Plátky brambor na chvíli ponoříme do studené vody, poté je osušíme a osolíme, ale pozor, ať je nepřesolíme.
Dále si připravíme tři hluboké talíře. Do prvního nasypeme hladkou mouku, do druhého rozklepneme vejce a rozmícháme je s trochou mléka, do třetího talíře nasypeme strouhanku. Následně obalíme jednotlivé plátky brambor jako řízky. Obalujeme důkladně, aby byla strouhanka rovnoměrná.
Rozpálíme si na pánvi větší vrstvu oleje nebo tuku a usmažíme na něm bramborové řízky dozlatova. Dopředu si připravíme talíř, na který rozprostřeme ubrousek, tam budeme dávat usmažené řízky, aby ubrousek absorboval přebytečnou mastnotu.
Česnek prolisujeme a libeček nasekáme nadrobno. Zakysanou smetanu nalijeme do misky, ochutíme ji česnekem, libečkem nebo jinými bylinkami podle chuti, solí a mletým černým pepřem. Pozor, s pepřem opatrně, když ho dáme víc, přebije všechnu chuť.
Babiččiny bramborové řízky podáváme s připravenou smetanovou omáčkou.
Bramborové řízky jsou výborné samotné pouze s dipem, ale mohou se podávat i jako příloha k různě připraveným masům.