Babiččiny bramborové řízky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

700 g brambory
olej na smažení
omáčka
1-2 stroužky česnek
2 lžíce libeček
250 g zakysaná smetana
podle chuti
sůl
bylinky
mletý černý pepř
na obalení
2 ks vejce
strouhanka
mléko
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky silné asi 0,5 -1 cm. Plátky brambor na chvíli ponoříme do studené vody, poté je osušíme a osolíme, ale pozor, ať je nepřesolíme.

  2. Dále si připravíme tři hluboké talíře. Do prvního nasypeme hladkou mouku, do druhého rozklepneme vejce a rozmícháme je s trochou mléka, do třetího talíře nasypeme strouhanku. Následně obalíme jednotlivé plátky brambor jako řízky. Obalujeme důkladně, aby byla strouhanka rovnoměrná.

  3. Rozpálíme si na pánvi větší vrstvu oleje nebo tuku a usmažíme na něm bramborové řízky dozlatova. Dopředu si připravíme talíř, na který rozprostřeme ubrousek, tam budeme dávat usmažené řízky, aby ubrousek absorboval přebytečnou mastnotu.

  4. Česnek prolisujeme a libeček nasekáme nadrobno. Zakysanou smetanu nalijeme do misky, ochutíme ji česnekem, libečkem nebo jinými bylinkami podle chuti, solí a mletým černým pepřem. Pozor, s pepřem opatrně, když ho dáme víc, přebije všechnu chuť.

  5. Babiččiny bramborové řízky podáváme s připravenou smetanovou omáčkou.

  6. Bramborové řízky jsou výborné samotné pouze s dipem, ale mohou se podávat i jako příloha k různě připraveným masům.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!