Bezlepkový borůvkový koláč recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 0,25 lžiček sůl 1 ks vejce 1 ks vejce 1 lžička máslo 0,5 l mléko 1 ks droždí 1 ks tvaroh měkký 30 g cukr moučka 3 lžíce cukr krystal 1 balíček vanilkový cukr 4 lžíce kukuřičná mouka 50 g tuk na pečení olej nebo máslo 250 g bezlepková mouka jizerka
Postup Bezlepkový borůvkový koláč
Postup přípravy receptu
-
Do mísy nasypeme mouku a cukr, rozdrobíme droždí, přidáme rozehřátý tuk a vejce. Postupně přiléváme vlažné mléko. Celé těsto zpracujeme vařečkou. Výsledná konzistence by měla být řidší než je kynutý knedlík
Takto uhnětené těsto překryjeme útěrkou a odložíme na teplé místo, kde jej necháme asi deset minut vykynout
Mezitím si můžeme připravit tvarohovou náplň. Tvaroh, vanilkový cukr, lžičku másla a žloutek rozmixujeme dohladka. Z bílku vyšleháme sníh, který následně zapracujeme do těsta, raději však metlou a ne mixérem
Vykynuté těsto vyklopíme na sádlem namazaný plech. Pomoučníme, vytvarujeme do oválu a vytlačujeme do stran. Snažíme se okraje nechat vystouplejší, aby případně náplň nevytekla
Okraje těsta pomažeme vajíčkem. Nyní připravené těsto potřeme tvarohovou náplní. Tu posypeme borůvkami, můžeme však přidat i jahody apod
Nakonec si z tří až čtyř lžic kukuřičné mouky a asi z dvou až tří lžic cukru a trochy oleje "užmolíme" žmolenku. Měla by se doopravdy drobit, abychom předešli případnému rozpuštění v troubě. Touto drobenkou posypeme celý koláč
Bezlepkový borůvkový koláč pečeme v předehřáté troubě při 180-200°C (dle typu a možností trouby) cca 25-30 minut - jednoduše dokud okraje nebudou zlatavě hnědé.