Bezlepkový borůvkový koláč recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

0,25 lžiček sůl
1 ks vejce
1 ks vejce
1 lžička máslo
0,5 l mléko
1 ks droždí
1 ks tvaroh měkký
30 g cukr moučka
3 lžíce cukr krystal
1 balíček vanilkový cukr
4 lžíce kukuřičná mouka
50 g tuk na pečení
olej nebo máslo
250 g bezlepková mouka jizerka

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy nasypeme mouku a cukr, rozdrobíme droždí, přidáme rozehřátý tuk a vejce. Postupně přiléváme vlažné mléko. Celé těsto zpracujeme vařečkou. Výsledná konzistence by měla být řidší než je kynutý knedlík

  2. Takto uhnětené těsto překryjeme útěrkou a odložíme na teplé místo, kde jej necháme asi deset minut vykynout

  3. Mezitím si můžeme připravit tvarohovou náplň. Tvaroh, vanilkový cukr, lžičku másla a žloutek rozmixujeme dohladka. Z bílku vyšleháme sníh, který následně zapracujeme do těsta, raději však metlou a ne mixérem

  4. Vykynuté těsto vyklopíme na sádlem namazaný plech. Pomoučníme, vytvarujeme do oválu a vytlačujeme do stran. Snažíme se okraje nechat vystouplejší, aby případně náplň nevytekla

  5. Okraje těsta pomažeme vajíčkem. Nyní připravené těsto potřeme tvarohovou náplní. Tu posypeme borůvkami, můžeme však přidat i jahody apod

  6. Nakonec si z tří až čtyř lžic kukuřičné mouky a asi z dvou až tří lžic cukru a trochy oleje "užmolíme" žmolenku. Měla by se doopravdy drobit, abychom předešli případnému rozpuštění v troubě. Touto drobenkou posypeme celý koláč

  7. Bezlepkový borůvkový koláč pečeme v předehřáté troubě při 180-200°C (dle typu a možností trouby) cca 25-30 minut - jednoduše dokud okraje nebudou zlatavě hnědé.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!