Bezlepkový dort s čerstvými jahodami recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

6 ks vejce
250 g cukr krupice
čokoláda na vaření
cukr moučka
2 balení mascarpone
ztužený tuk
bílá čokoláda
1 balení smetana ke šlehání
300 ml rostlinný olej
250 g čerstvé jahody
2 lžičky kypřící prášek do pečiva
1 balíček ztužovač šlehačky
6 balení kakaový pudinkový prášek bez lepku

Postup přípravy receptu

  1. Předem upozorňuji, že u všech surovin je potřeba vybírat značky, které vyrábí bez lepku, já nakupovala ve zdravé výživě

  2. Nejprve vyšleháme pudinky a vejce. Potom přidáme cukr s práškem do pečiva. Pak postupně zašleháváme olej. Těsto je hotové a dáme ho do formy (na 3 pláty korpusu forma asi o průměru 28 cm)

  3. Formu vyložíme pečicím papírem, nejprve položíme na spodní část kus papíru, formu připevníme ke spodní části a tím uchytneme papír. Pak ustřihneme dva dost široké pásky papíru, okraje formy vymažeme olejem a pásky přilepíme. Na dorty je tohle vyložení nejlepší, protože obyčejné vyložení ničí tvar korpusu. Pečeme 1 hodinu až 1 hodinu a 20 minut při 165 °C. Upečení vyzkoušíme špejlí

  4. Na krém vyšleháme šlehačku se ztužovačem. Potom přišleháme mascarpone, ale šleháme velice rychle, aby jen změklo (asi 5 sekund). Když budeme šlehat dlouho, tak se krém srazí. Pak už mícháme jen ručně metličkou, přimícháme cukr podle chuti

  5. Když je korpus studený, rozřežeme ho na pláty. Spodní část necháme nahoru, ať je horní část dortu rovná. Na první plát rozetřeme krém a poklademe plátky jahod, pak korpus, krém, jahody a tak, dokud máme korpus. Končíme krémem, který rozetřeme po celém dortu. Pokud chcete krém potahovat marcipánem nebo fondánem, musíte do krému zašlehat měkké máslo, krém musí být z 50 % krém a z 50 % máslo. Krém dáme vychladit aspoň na hodinu

  6. Zdobení bezlepkového dortu s jahodami je na vás. Já použila 2 tabulky čokolády na vaření a přidala asi 2 lžíce ztuženého tuku, rozetřela si polevu na papír na pečení, dala ztuhnout a rozkrájela pomocí nahřátého nože na obdélníky, které jsem přilepila na okraje dortu. Na dort jsem nalila zbytek čokolády a pokladla plátky jahod. Číslo 20 jsem vytvořila pomocí sáčku a rozpuštěné bílé čokolády se ztuženým tukem, dala jsem ji do lednice a nakonec zapíchla do dortu

  7. Bezlepkový dort s čerstvými jahodami podáváme k různým slavnostním příležitostem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!