Bramborové knedlíky plněné čerstvým špenátem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 4 stroužky česnek 1 lžička sůl 2 ks vejce 80 g máslo 1 ks žloutek 1/8 l mléko 1 ks cibule 1 ks cibule 50 g krupice 80 g máslo na smažení 1 lžíce hladká mouka 250 g hrubá mouka 500 g listový špenát 750 g brambory uvařené ve slupce
Postup Bramborové knedlíky plněné čerstvým špenátem
Postup přípravy receptu
-
Příprava špenátu na plnění knedlíků: Čerstvý špenát zbavíme kořínků, listy vypereme ve studené vodě a necháme okapat. Pak je zalijeme horkou slanou vodou, jen krátce podusíme a scedíme. Scezený nasekáme nadrobno
Cibuli a česnek oloupeme, cibuli jemně nakrájíme, česnek utřeme se solí. Na másle osmažíme cibuli, tak aby byla zesklovatěla. Přisypeme asi lžíci hladké mouky a umícháme světlou jíšku
Jíšku zředíme studeným mlékem a nalijeme ke špenátu. Přidáme česnek, žloutek a mícháme na mírném ohni, dokud špenát nezhoustne.(Množství mléka zvolíme podle množství špenátu, aby špenátová směs nebyla na plnění knedlíků příliš řídká.) Pokud se nám zdá být špenát řídký, můžeme přidat trochu strouhanky
Příprava bramborového těsta: Vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme,nebo umeleme. Přidáme krupici, hrubou mouku, vejce, sůl a vypracujeme tužší těsto. Těsto na pomoučněném vále rozválíme na plát asi půl centimetru vysoký a rozkrájíme ho na obdélníčky. Do každého dáme trochu špenátu. Obdélníky uzavřeme a vytvarujeme v oválné knedlíky
Knedlíky vaříme ve vroucí slané vodě asi 10 minut. Scedíme a poléváme cibulkou, kterou jsme usmažili na másle.