Bramborové knedlíky s uzeninou a červeným zelím recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- cukr sůl sůl 1 ks vejce ocet 1 kg brambory kmín 1 lžíce sádlo voda 30 dkg uzenina 1 hlávka červené zelí 1/2 kg hladká mouka 1 lžíce hladká mouka 1 ks větší cibule
Postup Bramborové knedlíky s uzeninou a červeným zelím
Postup přípravy receptu
-
Oškrábané brambory uvaříme v osolené vodě a necháme vychladnout. Vychladlé brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme špetku soli, vejce a s postupným přidáváním hladké mouky vypracujeme vláčné těsto
Uzeninu nakrájíme na kousky a obalujeme těstem. Můžeme použít párky, trampskou cigáru, výborné jsou i domácí škvarky. Knedlíky vaříme v osolené vodě 20 minut
Jako příloha k bramborovým knedlíkům s uzeninou se výborně hodí červené zelí
Hlávku červeného zelí omyjeme a nakrájíme na proužky. Vložíme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme do změknutí. Přitom kontrolujeme, jestli nedošlo k odpaření vody a případně vodu dolijeme. Až je zelí měkké, přidáme kmín (podle chuti) a jíšku. Tu připravíme z rozehřátého sádla, na kterém necháme zesklovatět nadrobno pokrájenou větší cibuli, přidáme lžíci hladké mouky a za stálého míchání necháme zrůžovět. Hotovou jíšku zalijeme studenou vodou a rozmícháme v uvařeném zelí. Necháme cca 5 minut povařit a zelí dochutíme solí, cukrem a trochou octa
Bramborové knedlíky s uzeninou rozdělíme na nahřáté talíře, přidáme červené zelí a podáváme jako hlavní chod.