Bramborové noky s houbami a parmazánem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 1 ks vejce 40 g máslo 1 lžíce solamyl 800 g brambory 40 g parmazán strouhaný parmazán 300 g polohrubá mouka 750 - 850 ml zeleninový vývar drcený kmín 1 hrst sušené houby mletý černý pepř 100 ml smetana na vaření sušená šalvěj 40 g hladá mouka
Postup Bramborové noky s houbami a parmazánem
Postup přípravy receptu
-
Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Houby namočíme do 250 ml horkého zeleninového vývaru a necháme asi 20 minut vylouhovat. Pak houby scedíme (výluh odložíme stranou), necháme okapat a nasekáme nadrobno
Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme nebo prolisujeme do mísy. Přidáme mouku, solamyl, vejce, sůl, pepř, parmazán, nasekané houby a vše ochutíme sušenou šalvějí. Ze směsi vypracujeme hladké těsto, které necháme krátce odpočinout. Z těsta oddělujeme kávovou lžičkou kousky, ze kterých tvarujeme noky. Noky vložíme do vroucí osolené vody a zvolna vaříme dokud nevyplavou na hladinu. Poté je necháme ještě asi 2- 3 minuty „dojít“ a scedíme
Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme výluhem z hub a zbývajícím vývarem, zvolna vaříme asi 15 - 20 minut do zhoustnutí. Omáčku zjemníme smetanou, dochutíme solí, mletým kmínem a pepřem a krátce povaříme
Bramborové noky s houbami rozdělíme na porce, přelijeme omáčkou a na talíři posypeme podle chuti ještě strouhaným parmazánem. Zdobíme čerstvou šalvějí.