Bramborové placky s dubovými hřiby a uzenou slaninou recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 8 stroužků česnek sůl 2 ks vejce 1,2 kg brambory mléko 1 kg cibule hladká mouka 150 g uzená slanina 200 g vepřové sádlo čerstvě mletý černý pepř sušená majoránka pravý dubový hřib 1 lžíce vepřová sádlo na slaninu
Postup Bramborové placky s dubovými hřiby a uzenou slaninou
Postup přípravy receptu
-
Pravý dubový hřib namočíme do teplé vody na 30 minut, scedíme a pokrájíme nadrobno. Cibuli očistíme a pokrájíme na jemno. Česnek očistíme a prolisujeme. Domácí uzenou slaninu pokrájíme na malé kostky
Slaninu opečeme v pánvi na lžíci rozehřátého domácího vepřového sádla a opečenou slaninu vybereme na talíř. V tuku po opečení uzené slaniny orestujeme cibuli do zesklovatění, přidáme pokrájené dubové hřiby a restujeme doměkka za občasného podlití vodou z namočených hub, vrátíme kostky opečené uzené slaniny a směs necháme úplně vychladnout
Brambory očistíme nastrouháme na struhadle na jemno do mísy, necháme odstát a slijeme přebytečnou vodu. K nastrouhaným bramborám přidáme cibulovo-slaninovo-hřibovou směs i s tukem, vejce, prolisovaný česnek, osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým kořením a sušenou drcenou majoránkou, kterou nešetříme. Směs promícháme a zahustíme moukou na husté lité těsto. Aby nastrouhané brambory nezhnědly, zalijeme je malým množstvím mléka, necháme chvíli odpočinout
Z těsta lžící v horkém sádle vytvarujeme placky, které smažíme z obou stran do červena a do křupava
Bramborové placky s dubovými hřiby a uzenou slaninou podáváme horké jako samostatné jídlo s nakládaným zelím a horkým čajem a také jako velmi chutnou přílohu k různě upravenému masu či zeleninovým omáčkám
Do placek můžeme zabalit proužky masa dušeného na šťávě a posypat je ještě nastrouhaným sýrem, případně v tomto mimořádně chutném těstě osmažit řízky z různého masa. Jde o velmi chutné a laciné jídlo, které je rychle hotové, nádherně voní po uzené slanině, česneku a dubových hřibech, přitom výborně zasytí k obědu i večeři.