Bramborové placky s kyselkavým džemem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 1 ks vejce 30 g máslo džem cukr moučka 100 g hrubá mouka olej na smažení 500 g brambory vařené ve slupce
Postup Bramborové placky s kyselkavým džemem
Postup přípravy receptu
-
Na 4 porce bramborových placek si připravíme uvedené suroviny. Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Uvařené brambory scedíme, necháme zcela vychladnout, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle
Brambory na vále smícháme s moukou, vejcem, rozpuštěným máslem a solí
V případě sladké varianty přidáme soli jen špetku. Vypracujeme těsto, které vyválíme na hrubší plát (asi 0,5 cm)
Z bramborového těsta pomocí skleničky vykrajujeme větší kolečka
Skleničku si před každým vykrojením namočíme do mouky
Bramborové placky klademe do rozpáleného oleje a z obou stran smažíme dozlatova. Zlatavé bramborové placky podáváme jako přílohu k dušené zelenině (třeba špenátu) a masu
Bramborové placky můžeme podávat jako sladký hlavní chod - stačí je potřít kyselejší marmeládou, džemem a posypat prosátým cukrem. Dobré jsou i se sladkým tvarohem či dušenými jablky
Bramborové placky s kyselkavým džemem ihned podáváme.