Bramborové placky s kyselkavým džemem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks vejce
30 g máslo
džem
cukr moučka
100 g hrubá mouka
olej na smažení
500 g brambory vařené ve slupce

Postup přípravy receptu

  1. Na 4 porce bramborových placek si připravíme uvedené suroviny. Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Uvařené brambory scedíme, necháme zcela vychladnout, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle

  2. Brambory na vále smícháme s moukou, vejcem, rozpuštěným máslem a solí

  3. V případě sladké varianty přidáme soli jen špetku. Vypracujeme těsto, které vyválíme na hrubší plát (asi 0,5 cm)

  4. Z bramborového těsta pomocí skleničky vykrajujeme větší kolečka

  5. Skleničku si před každým vykrojením namočíme do mouky

  6. Bramborové placky klademe do rozpáleného oleje a z obou stran smažíme dozlatova. Zlatavé bramborové placky podáváme jako přílohu k dušené zelenině (třeba špenátu) a masu

  7. Bramborové placky můžeme podávat jako sladký hlavní chod - stačí je potřít kyselejší marmeládou, džemem a posypat prosátým cukrem. Dobré jsou i se sladkým tvarohem či dušenými jablky

  8. Bramborové placky s kyselkavým džemem ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!