Bramborový koláč s náplní z červené řepy a máku recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 1 ks vejce vejce máslo 400 g brambory 2 dl mléko 50 g cukr krupice 150 g mák 200 g hladká mouka 700 g červená řepa
Postup Bramborový koláč s náplní z červené řepy a máku
Postup přípravy receptu
-
Červenou řepu očistíme, nakrájíme na čtvrtky a uvaříme ve vodě nebo v páře, popřípadě upečeme v alobalu. Mák uvaříme v mléce běžným způsobem (můžeme použít i sójové mléko nebo syrovátku), přidáme cukr a necháme vychladnout. Do studeného máku nastrouháme červenou řepu, pokud červenou řepu nevyhledáváte, můžete ji vyměnit za 700 g mrkve
Brambory uvaříme, necháme vychladnout, nastrouháme a smícháme s moukou, vejcem a solí. Můžeme použít mouku hladkou, bezlepkovou nebo celozrnnou. Na vále vypracujeme těsto, které rozdělíme na dva díly
První díl těsta rozválíme a vložíme do koláčové formy (průměr asi 30 cm), přidáme náplň z máku a červené řepy. Podle chuti můžeme přidat i rozinky nebo oříšky. Druhý díl těsta také vyválíme, koláč přiklopíme a nahoře propícháme vidličkou nebo špejlí. Před pečením ještě koláč potřeme rozšlehaným vejcem
Koláč pečeme v horkovzdušné troubě 50 minut při 160 °C. Po upečení velmi jemně potřeme povrch koláče rozpuštěným máslem
Bramborový koláč s náplní z červené řepy a máku po vychladnutí nakrájíme a podáváme podle chuti k různým příležitostem.