Bramborový koláč s rozmarýnem recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
-
50 g slanina
5 stroužků česnek
olej
sůl
5 ks vejce
125 g máslo
700 g brambory
400 g brambory
1 ks cibule
1 lžíce sekaná petrželka
200 g hladká mouka
200 ml zakysaná smetana
tuk na vymazání
100 g strouhaný sýr
mletý černý pepř
sušený rozmarýn
strouhaná houska na vysypání
Postup Bramborový koláč s rozmarýnem
Postup přípravy receptu
-
Těsto: Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Potom prolisujeme a osolíme. Přidáme mouku, změklé máslo a vypracujeme středně tuhé těsto
Náplň: Brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo. Slaninu nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a prolisujeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na oleji orestujeme za stálého míchání slaninu, cibuli a brambory. Směs necháme vychladnout a potom ji promícháme se zakysanou smetanou, vejci a prolisovaným česnekem. Podle potřeby ochutíme solí, pepřem a rozmarýnem
Sýr nastrouháme a promícháme s usekanou petrželkou
Formu vytřeme tukem a vysypeme strouhanou houskou. Rukama do ní vytvarujeme bramborové těsto a vložíme náplň
Bramborový koláč s rozmarýnem pečeme v předehřáté troubě při 200 °C přibližně 50 minut. Ke konci pečení koláč posypeme strouhaným sýrem s petrželkou
Bramborový koláč podáváme jako přílohu k masům nebo samostatně se zeleninovými saláty.