Brambory zapečené s brokolicí a květákem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 500 ml mléko 1 ks brokolice 30 dkg niva 30 dkg eidam 250 ml smetana ke šlehání 1 ks menší květák podle potřeby brambory máslo na vymazání
Postup Brambory zapečené s brokolicí a květákem recept
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme květák s brokolicí. Květák opláchneme, rozdělíme na růžičky a dáme vařit (doměkka), poté ho ještě trošku pokrájíme. Brokolici rozdělíme, spaříme horkou vodou a za 15 minut ji vyndáme a trochu pokrájíme.
Během doby, co se nám bude vařit květák, si oloupeme brambory a nakrájíme na maximálně 1 cm silné plátky (čím tenčí, tím dříve budou brambory hotové). Dále si nastrouháme nivu, eidam a smícháme. Množství brambor určujeme podle velikosti pekáčku.
Do máslem vymazané zapékací mísy vyskládáme plátky brambor, navrstvíme uvařenou brokolici s květákem a zasypeme sýry (trochu si necháme na posypání vrchní vrstvy). Na sýry naskládáme další vrstvu brambor.
Takto připravené brambory zalijeme až po vrchní vrstvu mlékem (je možno i smíchat mléko se smetanou, pokud vám doma zbude). Dáme zapéci do středně vyhřáté trouby, dokud hladina mléka neklesne na minimum. Až brambory nahoře trošku zhnědnou, zasypeme zbytkem sýrů.
Brambory zapečené s brokolicí a květákem se můžou podávat jako teplé hlavní jídlo, ale chutnají i studené.
Pokrm můžeme vylepšit na kostičky nakrájenou šunkou nebo orestovanými kuřecími kousky.