Brambory zapečené s brokolicí a květákem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

500 ml mléko
1 ks brokolice
30 dkg niva
30 dkg eidam
250 ml smetana ke šlehání
1 ks menší květák
podle potřeby
brambory
máslo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme květák s brokolicí. Květák opláchneme, rozdělíme na růžičky a dáme vařit (doměkka), poté ho ještě trošku pokrájíme. Brokolici rozdělíme, spaříme horkou vodou a za 15 minut ji vyndáme a trochu pokrájíme.

  2. Během doby, co se nám bude vařit květák, si oloupeme brambory a nakrájíme na maximálně 1 cm silné plátky (čím tenčí, tím dříve budou brambory hotové). Dále si nastrouháme nivu, eidam a smícháme. Množství brambor určujeme podle velikosti pekáčku.

  3. Do máslem vymazané zapékací mísy vyskládáme plátky brambor, navrstvíme uvařenou brokolici s květákem a zasypeme sýry (trochu si necháme na posypání vrchní vrstvy). Na sýry naskládáme další vrstvu brambor.

  4. Takto připravené brambory zalijeme až po vrchní vrstvu mlékem (je možno i smíchat mléko se smetanou, pokud vám doma zbude). Dáme zapéci do středně vyhřáté trouby, dokud hladina mléka neklesne na minimum. Až brambory nahoře trošku zhnědnou, zasypeme zbytkem sýrů.

  5. Brambory zapečené s brokolicí a květákem se můžou podávat jako teplé hlavní jídlo, ale chutnají i studené.

  6. Pokrm můžeme vylepšit na kostičky nakrájenou šunkou nebo orestovanými kuřecími kousky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!