Pikantní dýňová polévka s pestem recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 3 - 4 stroužky česnek sůl 2 lžíce máslo 1 ks brambory 2 lístky bobkový list 1 kelímek žervé 1 lžička olivový olej zeleninový vývar 3 - 4 ks jarní cibulka 1 špetka mletý zázvor 1 lžíce italské bylinky 2 lžíce rajčatové pesto 1 ks dýně hokaido 1 - 2 lžičky koření Horalka
Postup Pikantní dýňová polévka s pestem
Postup přípravy receptu
-
Středně velkou dýni omyjeme, rozkrojíme vydlabeme měkký střed se semínky a nakrájíme na větší kostky. Cibulky očistíme a nakrájíme nahrubo. Česnek oloupeme. Zázvor použijeme sušený a jemně mletý. Menší brambor oloupeme a nakrájíme na kostky
Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo s olejem, vsypeme cibulku a 2 - 3 minuty restujeme. Vsypeme česnek a necháme rozvonět, přidáme kostky dýně, brambory a znovu restujeme pár minut. Přisypeme koření Horalka, sůl, bobkový list, špetku mletého zázvoru, směs italských bylinek a zalijeme zeleninovým vývarem. Dýňovou polévku přivedeme k varu a vaříme do změknutí cca 15 minut
Poté celý obsah hrnce (vyjma bobkových listů) rozmixujeme do hladké konzistence, přidáme kelímek žervé a znovu promixujeme. Na závěr vmícháme 2 lžíce kvalitního rajčatového pesta a podle potřeby ještě dochutíme solí a bylinkami
Pikantní dýňová polévka s pestem skvěle chutná samotná, případně k ní přikusujeme bílou bagetku, toast či přisypáváme krutony.