Český švestkový koláč s drobenkou recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

40 g máslo
1 ks žloutek
200 ml mléko
10 g droždí
3 hrstě švestky
35 g cukr krupice
1 lžička cukr moučka
40 g cukr krystal
250 g polohrubá mouka
60 g polohrubá mouka
50 g rostlinný olej
máslo na vymazání formy

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozdrobíme do 2 lžic vlažného mléka, vmícháme lžičku cukru, promícháme a kvásek necháme 10 minut kynout

  2. Do mísy prosijeme mouku, přidáme cukr, žloutek, olej a vykynutý kvásek, zaděláme hladké těsto, které dáme kynout ve chvíli, kdy se přestane lepit na vařečku. Těsto kyne zakryté a na teplejším místě

  3. Švestky omyjeme, osušíme, rozpůlíme a vypeckujeme

  4. Na drobenku prosijeme mouku, přidáme cukr, máslo a promneme

  5. Po půl hodině kynutí těsto rozložíme do vymaštěné koláčové formy, poklademe švestkami, posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby na 180°C péci. Přibližně za 30 minut je koláč upečený

  6. Jemně jej poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!