Chilli con carne z hovězího mletého masa recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 -3 stroužky česnek sůl 2 - 3 ks mrkev 2 ks chilli paprička 2 lžíce olivový olej 2 kostky hořká čokoláda 500 g mleté hovězí maso 1/2 l hovězí vývar sušené oregano 2 špetky mletý římský kmín 2 ks červená cibule mletý barevný pepř 1 lžička mleté chilli 1 plechovka drcená rajčata 3/4 lžičky mletá uzená paprika 1 plechovka červené fazole kidney
Postup Chilli con carne z hovězího mletého masa
Postup přípravy receptu
-
Všechny potřebné suroviny očistíme. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a také nakrájíme na kostičky. Ve větším hrnci si rozehřejeme olivový olej a cibuli na něm 1 minutku restujeme. Přidáme mrkev a znovu pár minut restujeme za častého míchání. Mrkev nám cca po 5 minutách zezlátne a změkne
V tuto chvíli přidáme prolisovaný česnek a necháme ho rozvonět. Poté vsypeme veškeré koření a znovu 2 minutky restujeme
K orestované zelenině a koření přidáme mleté hovězí maso a dřevěnou vařečkou ho rozdělíme na menší kousky. Maso opékáme do zezlátnutí a vypaření veškeré tekutiny
Poté přidáme nakrájenou chilli papričku, zalijeme plechovkou drcených rajčat a hovězím vývarem tak, aby bylo maso zcela ponořené. Chilli con carne osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Maso dusíme za občasného promíchání cca 60 - 80 minut na mírném plameni. Omáčka nám přiměřeně zhoustne
Asi 30 minut před koncem vaření přidáme do chilli con carne scezené a propláchnuté fazole a promícháme
Těsně před podáváním přidáme do chilli con carne čokoládu a necháme ji rozpustit. Podle potřeby dosolíme a dopepříme
Chilli con carne podáváme s rýží a zdobíme lístky koriandru. Podle chuti můžeme doplnit zakysanou smetanou
podle chuti sůl, mletý barevný pepř a sušené oregano.