Chléb pečený v kastrolu recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžičky sůl
1 hrnek voda
3 hrnky hladká mouka
2 lžičky drcený kmín
2 lžičky sušené droždí
1 hrst slunečnicová semínka

Postup přípravy receptu

  1. Domácí chléb, jehož pořizovací cena je asi 15 Kč. K pečení není potřeba pekárna. Těsto na tento chléb kyne nejméně 8 hodin. Proto je vhodné si těsto připravit před odchodem do práce a po příchodu z práce už jen chleba upéct. Nebo těsto připravit večer, nechat kynout přes noc a upéct v sobotu ráno.

  2. Do mísy nasypeme hladkou mouku, nemusí být chlebová. Přidáme sůl, sušené droždí, drcený kmín, semínka a nasucho promícháme. Zalijeme vodou a lehce promícháme. Do těsta lze libovolně přidat česnek, nebo cibuli, škvarky. Mísu překryjeme utěrkou nebo víkem a necháme nejméně 8 hodin stát.

  3. Potom těsto vyklopíme na pomoučněný vál a prsty roztáhneme na placku asi 3 - 4 cm vysokou. Asi 30 minut necháme odpočívat. Těsto složíme na třetiny - z vrchu dolů a zespoda nahoru. Pak zprava doleva a zleva doprava. Zakryjeme utěrkou a necháme znovu 30 minut odpočívat.

  4. Troubu 30 minut vyhřejeme na 230 °C i s pekáčem nebo hrncem s poklicí vhodným do trouby. Těsto vložíme do suché teplé nádoby, posypeme semínky a pečeme zakryté 30 minut. Potom sundáme víko a pečeme ještě 15 minut. Upečený chléb v kastrolu necháme vychladnout.

  5. Chléb pečený v kastrolu po vychladnutí nakrájíme. Vynikající je s máslem a se solí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!