Chřestový chléb recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 lžíce olej 1 lžička sůl 0.5 kostky droždí 250-270 ml vlažná voda 50 g vlašské ořechy 2 sklenice pšeničná mouka 100 g strouhaný parmezán 6-7 ks zelený chřest 0.5 sklenice špaldová mouka podle potřeby olej na vymazání
Postup Chřestový chléb recept
Postup přípravy receptu
-
Chřest blanšírujeme ve vařící vodě tak, aby zůstal napůl tvrdý. 3 kousky si odložíme na dekoraci, zbytek nakrájíme na kostičky.
Ve větší sklenici s vodou rozmícháme kvasnice a necháme je stát asi 5 minut. Množství vody se řídí dle kvality mouky, někdy je třeba méně, někdy více vody. Do mísy prosejeme mouku, uděláme důlek, do kterého vlijeme kvasnice. Propracujeme těsto. Přidáme sůl a olej a znovu propracujeme. Pak přidáme nakrájený chřest, ořechy a polovinu nastrouhaného parmezánu. Z těsta vytvoříme kouli a necháme na teplejším místě přikryté asi 2 hodiny.
Troubu vyhřejeme na 200 °C. Z těsta uděláme bochánek, dáme na vymazaný plech, nahoru vtlačíme 3 chřesty a posypeme zbytkem parmezánu. Necháme stát 10 minut a pak chřestový chléb pečeme asi 35 - 40 minut.