Domácí kynutý houskový knedlík recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 1 lžička sůl 1 lžička sůl 1 ks vejce 30 g máslo 370 ml mléko 1 lžička cukr krystal slunečnicový olej 500 g polohrubá mouka 15 g čerstvé droždí 200 g starší pečivo
Postup Domácí kynutý houskový knedlík
Postup přípravy receptu
-
Starší pečivo nebo toustový chléb pokrájíme na proužky a potom na kostky o hraně asi 1 cm. Do hrnce dáme čerstvé máslo, když se rozpustí a ohřeje, přidáme kostky pečiva. Pečivo opražíme na másle do zlato-žluta a necháme úplně vychladnout
Prosátou mouku v míse promícháme se solí a do jamky ve středu mouky rozdrobíme čerstvé droždí a posypeme cukrem krystal. Droždí zalijeme 100 ml vlažného mléka a necháme v teple vykynout kvásek, je připravený asi za 15 minut
Když kvásek vykyne, přidáme vejce a se zbylým vlažným mlékem vymísíme důkladně rukama hladké a pružné těsto. Mísíme tak dlouho, dokud se na povrchu nezačnou tvořit puchýřky (asi 20 minut). Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout asi 1 hodinu
K vykynutému těstu přidáme kostky pečiva opražené na másle a zapracujeme je do těsta. Těsto dáme na lehce pomoučněnou desku, těsto rozdělíme na polovinu a vytvarujeme z něj 2 knedlíky, které přikryté čistou utěrkou necháme ještě asi 20 minut kynout
Do většího širšího hrnce dáme osolenou vodu, přivedeme do prudkého varu, vložíme oba knedlíky a trochu je nadzvedneme špachtlí, aby se knedlíky nepřilepily. Knedlíky vaříme odkryté asi 10 minut, potom je obrátíme, dále vaříme už přikryté pokličkou asi 7 - 8 minut. Během vaření knedlíky značně zvětší svůj objem
Pokličku po této době dáme dolů, do houskových knedlíků píchneme ostrou dlouhou dřevěnou špejlí a pokud špejle zůstane čistá, knedlíky vybereme obracečkou na podnos a propícháme je vidličkou, aby se odpařily. Během toho je ještě jednou otočíme, aby se odpařily rovnoměrně. Domácí kynuté houskové knedlíky nakonec potřeme slabou vrstvou oleje, aby neokoraly na povrchu
Domácí kynutý houskový knedlík pokrájíme pomocí nitě na plátky, polijeme výpekem z pečené kachny a ještě horké je podáváme k upečené kachně. Knedlíky jsou velmi jemné chuti, lehoučké jako pápěří a s velkými oky s křupavými houskovými kostkami. Recept na pomalu pečenou kachnu najdete zde.