Chutné domácí rohlíky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 150 ml olej 1 lžička sůl 500 ml voda 2 lžíce ocet 8% 1 kg hladká mouka 0.5 lžičky mletý kmín 0.5 lžičky mletý koriandr 2 balíčky sušené droždí na potření 3 lžíce mléko na ozdobu kmín mák sezamové semínko
Postup Chutné domácí rohlíky recept
Postup přípravy receptu
-
V míse smícháme mouku, sušené droždí, sůl, koriandr a kmín. Přilijeme vodu s octem a olejem a zaděláme těsto. Mísu přikryjeme a na teplém místě necháme 1 hodinu kynout. Pak těsto vyndáme na lehce pomoučněnou pracovní plochu a rozdělíme na 24 stejných dílů, z každého uděláme bochánek a necháme ještě pod utěrkou 20 minut odpočinout.
Mezitím si připravíme plechy, dáme na ně pečící papír a do misky nalijeme trochu mléka na potření rohlíků, případně ještě připravíme posyp (hrubozrnnou sůl, mák, kmín, sezam - podle chuti). Domácí rohlíky ale také nemusíme sypat ničím, pokud chceme rohlíky hladké.
Vezmeme váleček na těsto a bochánky rozválíme na oválnou placičku, kterou pak mírným tlakem oběma rukama rolujeme a zároveň vytahujeme do stran, aby vznikly rohlíky. Můžeme je nechat rovné nebo mírně zahnout.
Domácí rohlíky klademe na plech, necháváme dostatečné odstupy, cca 3 cm, rohlíky ještě nabudou, tak aby se nám neslepily. Potřeme je mlékem a posypeme podle libosti, poté rohlíky necháme ještě 30 minut kynout.
Troubu rozehřejme na 180 °C, vkládáme plechy s nakynutými rohlíky a pečeme 10 - 12 minut.
Chutné domácí rohlíky po upečení klademe na mřížku nebo dřevěnou podložku. Konzumujeme až po vychladnutí.