Domácí kremeše recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 5 lžic cukr 1 ks vejce 5 ks vejce 1 l mléko 1 ks bílek 100 g cukr moučka 2 balíčky listové těsto 1 balíček vanilkový cukr 2 lžíce polohrubá mouka 2 balíčky vanilkový pudinkový prášek
Postup Domácí kremeše
Postup přípravy receptu
-
Z listového těsta upečeme dvě stejně velké placky, a to následujícím způsobem. Na plech položíme pečící papír, na kterém těsto tence rozválíme a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v horké, řádně předehřáté troubě dozlatova. Stejným způsobem upečeme i druhou placku. Jednu placku, pokud je ještě vlažná, nakrájíme na čtverce - porce
Odložíme stranou a necháme vychladnout
Příprava náplně na domácí kremeše: Oddělíme žloutky od bílků. Ve čtvrtlitrovém hrnku promícháme pudinkový prášek s oběma cukry a rozředíme mlékem
Z bílků ušleháme tuhý sníh
Ve zbylém mléce rozšleháme žloutky a za stálého míchání, nejlépe ve vodní lázni, přivedeme k varu. Postupně vmícháme mouku a přiléváme pudink rozpuštěný v mléce. Jakmile krém zhoustne, odstavíme ho z tepla a ještě do horkého vmícháme ušlehaný sníh. Stále pilně mícháme, až je krém hladký a vlažný
Vychladlý krém naneseme na celý plát listového těsta. Navrch poklademe opatrně druhý rozporcovaný plát listového těsta
Nakonec připravíme bílkovou polevu: Pilně třeme bílek s moučkovým cukrem, až vznikne poleva, kterou moučník přelijeme
Domácí kremeše necháme odležet do druhého dne. Rozporcujeme a podáváme ke kávě nebo čaji
Množství krému je určeno k receptu domácí listové těsto
Jednodušší a pohodlnější je zakoupit listové těsto již hotové. V tom případě budeme potřebovat dva balíčky o váze asi 400g.