Čočkový aspik recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
2 špetky majoránka
1 ks cibule
2 ks mrkev
3 lžičky vegeta
1 hrnek čočka
3 ks sterilované okurky
6 ks vejce natvrdo
100 ml lák z okurek
2 balíčky plátková želatina
250 g uzená šunka

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu očistíme. Cibuli nakrájíme najemno, mrkev a šunku na kostičky, česnek prolisujeme, okurky nastrouháme.

  2. Do hrnce nalijeme vodu a přidáme čočku. Nesolíme, čočka by nezměkla. Dále přidáme cibuli, mrkev a šunku, okurky, přisypeme vegetu a vaříme, dokud čočka nezměkne. Ke konci vaření přidáme lák z okurek podle chuti a česnek. Čočku necháme přejít varem a ovoníme majoránkou. Normální menší čočku vaříme asi 30 minut, předvařenou čočku asi 15 minut.

  3. Během vaření si namočíme do studené vody želatinu a ponořenou ji necháme nabobtnat asi 10 minut. Pak ji vyždímáme a dáme do mísy, kam k ní později přidáme čočku. Želatinu zalijeme téměř vařící vodou z rychlovarné konvice a rychle šleháme. Když se udělá kašička, přidáme čočku a zamícháme.

  4. Část čočky nalijeme do silikonové formy. Dokola dáme na vyšší půlky rozkrájená vejce a zalijeme zbylou čočkou, až je forma naplněna. Používám slunečnici, ale může být i bábovka.

  5. Čočkový aspik necháme do druhého dne vystydnout. Druhý den otočíme čočkový aspik vzorem nahoru. Na talíř dáme dva kousky aspiku, obložíme salátem a jíme s tmavým chlebem nebo celozrnným rohlíkem. Čočkový aspik uchováváme v teple.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!