Čokoládový nenáročný dortík recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 250 g cukr 3 ks vejce 250 g máslo 8 g prášek do pečiva 1 lžička vanilka 100 ml podmáslí 220 g hladká mouka 30 g kakaový prášek 1 lžíce instantní káva 200 g tmavá hořká kvalitní čokoláda poleva 250 ml smetana ke šlehání 250 g tmavá čokoláda
Postup Čokoládový nenáročný dortík recept
Postup přípravy receptu
-
Na přípravu nenáročného čokoládového dortíku necháme ve vodní lázni rozpustit nalámanou čokoládu. Jakmile se čokoláda dobře rozpustí, přidáme nakrájené máslo, vanilku, kávu a za stálého míchání dobře rozpustíme. Připravenou čokoládovou hmotu necháme vychladnout.
Do vychlazené čokoládové hmoty elektrickým šlehačem vmícháme rozkvedlané vejce, cukr a podmáslí. Do vyšlehané čokolády postupně přidáme prosetou mouku s práškem do pečiva a kakaem. Ručně velmi jemně promícháme.
Čokoládové těsto nalijeme do formy o průměru 22 cm vyložené papírem nebo vymazané a vysypané. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 60 minut. Zda je dortík upečen vyzkoušíme nejlépe vpichem špejlí. Upečený dort necháme na mřížce vychladnout.
Můžeme si i na dort připravit polevu. Smetanu přivedeme k varu a odstavíme. Ihned vmícháme nastrouhanou čokoládu. Mícháme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Čokoládovou polevu necháme vychladnout a nalijeme širší formy, kterou uložíme do lednice.Čokoládovou polevu občas promícháme a jakmile vidíme, že je hustší, nenáročný čokoládový dortík můžeme polevou potřít.
Čokoládový nenáročný dortík můžeme vyzdobit podle fantazie. Korpus můžeme i rozříznout a potírat různými krémy. Viz třeba moje krémy, zejména krém Recepty > příloha k moučníku > Kávový krém - pasticcera
Kávový krém - pasticcera" target="_blank">kávový krém Pasticcera. Záleží však na nás, co nám chutná.