Cuketový slaný koláč s uzeným tofu recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 - 3 stroužky česnek 3 ks vejce 2 ks cuketa 1 ks pórek 2 lžíce olivový olej 100 g tvrdý sýr 1 - 2 špetky mletý černý pepř 1 kostka uzené tofu 1 lžička bylinková sůl 1 - 2 lžíce čerstvá pažitka 1 hrst hraška
Postup Cuketový slaný koláč s uzeným tofu
Postup přípravy receptu
-
Mladé větší cukety omyjeme a nastrouháme i se slupkou na hrubém struhadle. Pažitku opláchneme a nadrobno nasekáme. Tofu nakrájíme na menší kostičky. Sýr na jemno nastrouháme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Pórek očistíme a nakrájíme na drobné nudličky
Pórek osmahneme na oleji, aby nám změknul a rozvoněl se
Nastrouhanou cuketu v míse osolíme a necháme asi 30 minut vypotit. Z cukety poté vymačkáme přebytečnou vodu. K cuketě přidáme vejce, bylinkovou sůl, trochu pepře, prolisovaný česnek a dobře promícháme. Přisypeme tofu, sýr a osmahlý pórek. Nakonec směs zahustíme hraškou (směs ze zdravé výživy na zahušťování), případně použijeme klasicky hladkou mouku
Pekáček vymažeme olejem, cuketovou směs přendáme do pekáčku a povrch uhladíme. Cuketový slaný koláč pečeme na 180 °C 30 - 40 minut, až je povrch pevný a zlatavý. Doba pečení závisí na velikosti použité formy (výšky koláče), ale také na troubě
Cuketový slaný koláč s uzeným tofu podáváme teplý i studený jako lehký hlavní chod či chuťovku.