Dobrá valašská kyselica recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 5 ks brambory 250 ml mléko 4 ks bobkový list 3 kuličky nové koření špetka mletý pepř 2 lžíce hladká mouka 6 kuliček celý pepř 1 sklenice kysané zelí 2 ks valašská klobása podle chuti sůl kmín
Postup Dobrá valašská kyselica recept
Postup přípravy receptu
-
Kysané zelí vymačkáme a překrájíme na menší kousky. Vodu ze zelí slijeme do polévkového hrnce a naředíme vodou zhruba do 3/4 litru. Klobásy podélně rozřízneme a nakrájíme na půlkolečka.
Do hrnce s vodou a lákem ze zelí přidáme zelí, koření a nakrájenou
klobásu. Vše společně vaříme do změknutí (asi 30 minut). Brambory očistíme, nakrájíme na kostičky a uvaříme ve vodě se solí a kmínem zvlášť v jiném hrnci. Mouku rozmícháme v mléce a vytvoříme tak zásmažku, kterou vlijeme do polévky za stálého míchání. Valašskou kyselicu tak zahustíme. Ještě chvíli provaříme a na závěr přidáme již uvařené kostičky brambor. Nakonec polévku dochutíme
solí a pepřem.
Dobrou valašskou kyselicu servírujeme do talířů, kde ji ještě můžeme podle
chuti přelít smetanou a ozdobit čerstvou petrželkou.