Domácí chléb pečený v troubě recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžička cukr krystal
500 ml vlažná voda
5 dkg čerstvé kvasnice
1 lžíce sůl s kmínem
1 kg výběrová hladká mouka
podle potřeby
máslo
slaná voda

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si zaděláme na kvásek. Do misky si dáme asi 3 polévkové lžíce vlažné vody, 5 dkg kvasnic a 1 kávovou lžičku cukru. Dobře rozetřeme a dáme na teplé místo vykynout.

  2. Do větší mísy dáme 1 kg hladké mouky, 1 polévkovou lžíci soli s kmínem, přidáme vykynutý kvásek a 1/2 litru vlažné vody, dobře vypracujeme těsto. Já těsto prvně zpracuji hnětačem a potom si ho předělám na vál a rukama dodělám. Pokud se bude zdát těsto řídké, můžeme přidat trochu mouky. Necháme dobře vykynout.

  3. Z těsta utvoříme 2 bochánky a dáme na vymazaný plech nebo na pečící papír. Ještě chvíli necháme na plechu nakynout. Potom vložíme do předehřáté trouby na 10 minut zapéct, potřeme rozpuštěným máslem a slanou vodou a domácí chléb pečeme podle potřeby asi 1/2 hodiny. Každá trouba peče jinak, tak je třeba chléb hlídat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!