Domácí chléb z trouby recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 lžíce cukr 2 lžíce olej 1 lžíce sůl 1 lžíce ocet 2 lžíce mléko 330 ml voda 400 g žitná mouka 210 g pšeničná mouka 1 kostka čerstvé droždí 1 hrst lněné semínko
Postup Domácí chléb z trouby recept
Postup přípravy receptu
-
Všechny ingredience dobře smícháme při pokojové teplotě a vytvoříme těsto, které osolíme. Těsto je nutné nechat vykynout přibližně 2 hodiny, ale čas může být individuální. Poměr pšeničné a žitné mouky je možné měnit podle chuti, vyšší podíl pšeničné mouky znamená lepší a rychlejší vykynutí.
Z těsta vytvoříme bochník a vložíme do formy.
Před vložením těsta do trouby je vhodné potřít povrch bochníku studenou vodou.
Vykynuté těsto dáme do předehřáté trouby, trouba by měla mít počáteční teplotu 210 °C. Pečeme v troubě hodinu a během doby pečení snižujeme teplotu v troubě až na 180 °C.
Po vyndání z trouby domácí chléb vyklopíme a necháme vystydnout.