Domácí chléb z trouby recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 lžíce cukr
2 lžíce olej
1 lžíce sůl
1 lžíce ocet
2 lžíce mléko
330 ml voda
400 g žitná mouka
210 g pšeničná mouka
1 kostka čerstvé droždí
1 hrst lněné semínko

Postup přípravy receptu

  1. Všechny ingredience dobře smícháme při pokojové teplotě a vytvoříme těsto, které osolíme. Těsto je nutné nechat vykynout přibližně 2 hodiny, ale čas může být individuální. Poměr pšeničné a žitné mouky je možné měnit podle chuti, vyšší podíl pšeničné mouky znamená lepší a rychlejší vykynutí.

  2. Z těsta vytvoříme bochník a vložíme do formy.

  3. Před vložením těsta do trouby je vhodné potřít povrch bochníku studenou vodou.

  4. Vykynuté těsto dáme do předehřáté trouby, trouba by měla mít počáteční teplotu 210 °C. Pečeme v troubě hodinu a během doby pečení snižujeme teplotu v troubě až na 180 °C.

  5. Po vyndání z trouby domácí chléb vyklopíme a necháme vystydnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!