Domácí housky na burgery recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 6 lžic cukr 1 lžička sůl sezam 3,5 hrnky hladká mouka 1 hrnek vlažná voda 1 ks velké vejce 1 ks velké vejce 2 lžíce rostlinný olej 2,5 lžičky sušené droždí
Postup Domácí housky na burgery
Postup přípravy receptu
-
Do mísy nalijeme vlažnou vodu, přisypeme cukr, droždí a necháme na teplém místě vykynout kvásek
Do vykynutého kvásku přidáme olej, sůl, jedno vejce, hladkou mouku a dáme do mixeru nejprve na nízký stupeň, poté zvýšíme na střední rychlost. Těsto by se mělo odlepovat od bočnic nádoby, podle potřeby polévkovou lžící přidáváme mouku
Hotové těsto dáme do olejem vymazané mísy a pod vlhkou utěrkou necháme kynout, až zdvojnásobí objem - cca hodinu a půl
Připravíme si plech vyložený pečícím papírem
Na pomoučněnou pracovní desku dáme těsto, které rozřízneme na půl, propracujeme, uválíme váleček těsta a odkrajujeme kousky (na mini housky 1,7 oz na velké 3 oz), uděláme koule, které na plechu zmáčkneme, mezi houskami děláme 2 - 3 cm mezeru. Znovu necháme pod mokrou utěrkou kynout
Rozpálíme troubu na 180 C°. Nakynuté housky potřeme rozšlehaným vejcem s polévkovou lžící vody, posypeme sezamem a dáme péct na 20 - 25 minut
Poznámka: Recept vystačí na 13 mini housek nebo 8 velkých housek na hamburgery.