Domácí máslové rohlíky recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

1 lžíce sůl
1 ks vejce
50 g máslo
400 ml mléko
1 lžíce cukr krystal
30 g čerstvé droždí
600 g hladká mouka extra speciál 00

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme zarovnanou lžíci soli a zarovnanou lžíci cukru a promícháme. V mouce uděláme jamku, rozdrobíme do ní droždí, posypeme cukrem, zalijeme asi 100 ml vlažného mléka a necháme na teple vykynout kvásek - asi 15 minut

  2. V robotu zapracujeme postupně k mouce s kváskem zbylé vlažné mléko a vymícháme hladké pružné poloměkké těsto - asi 8 minut, přidáme rozpuštěné vlažné máslo a vymícháme v robotu ještě jednou hladké těsto v robotu - asi 5 minut. Pokud by bylo těsto na rohlíky příliš měkké, přidáme trochu mouky a zapracujeme robotem do těsta. Těsto můžeme zpracovat i rukama

  3. Bez kynutí vyklopíme těsto na pomoučněnou desku a vytvarujeme válec, který rozdělíme na 6 častí a každou část zakulatíme na bochník. Bez kynutí každý bochník postupně rozválíme na kruh o velikosti 20 - 25 cm a kruh rozdělíme nožem na 4 části. Pokud chceme malé rohlíky, tak rozdělíme kruh na 8 častí. Dělala jsem větší rohlíky a rozválený kruh jsem tedy rozdělila na 4 trojúhelníky

  4. Každý rovnoramenný trojúhelník ještě rozválíme na tloušťku asi 1 mm a napevno srolujeme od nejdelší strany směrem nahoru ke špičce, čímž vznikne tvar rohlíku, kterého konce trošku ohneme dolů a dovnitř. Rohlíky položíme dále od sebe na plech vystlaný teflonovou fólii nebo pečícím papírem. Hned potřeme rohlíky rozšlehaným vejcem a necháme je na teplém místě asi 15 minut kynout

  5. Rohlíky vložíme péct do trouby vyhřáté na 200 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem. Na spodek trouby dáme plech vyhřátý na teplotu trouby, do kterého vlijeme asi 200 ml vroucí vody, aby se vytvořila pára a pečeme asi 10 minut, až se rohlíky pěkně zdvihnou a získají zlatožlutou barvu. Upečené domácí máslové rohlíky vybereme a necháme vychladnout na mřížce

  6. Z této dávky mi vyšlo 24 velkých rohlíků, malých vyjde 48 kusů - je jen na vás, pro které rohlíky se rozhodnete. Tyto rohlíky jsou vláčné i druhý den a jsou jako čerstvě upečené. Rohlíky podáváme jako přílohu a můžeme je potřít máslem, marmeládou nebo nutellou. Jinak rohlíky můžeme naplnit šunkou, sýrem, zeleninou, saláty, pečeným masem, vejci, pomazánkami, paštikou a podobně. Rohlíky jsou vynikající i samy o sobě, mají jemnou nadýchanou lehkou měkkou střídku a jsou křupavé na povrchu

  7. Jednoduché rychlé domácí máslové rohlíky jsou mnohem chutnější, kvalitnější a nejsou gumové jako ty z obchodu a navíc jsou bez konzervantů a umělých přísad. Domácí máslové rohlíky jsou nepoměrně lacinější než kupované a jsou prakticky do 1 hodiny hotové a zaručeně čerstvé. Pokud jednou rohlíky upečete, už nikdy nebudete kupovat rohlíky v obchodě.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!