Domácí medovník 1 recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 3 ks vejce 300 g cukr krupice 250 g hera 400 g hladká mouka 1 lžička jedlá soda 4 lžíce lesní med krém 320 g máslo 1 konzerva kondenzované slazené mléko drobení 60 g sekané vlašské ořechy
Postup Domácí medovník 1 recept
Postup přípravy receptu
-
Neotevřenou plechovku slazeného mléka ponoříme do hrnce s vodou a dvě hodiny vaříme. Vystydlé karamelové mléko vyšleháme pomocí šlehače s máslem do hladkého krému.
Během vaření si připravíme těsto a upečeme. Do většího kastrolu nalijeme vodu a dáme na něj větší ohnivzdornou misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přivedeme do varu. Do misky dáme Heru a necháme ji pomalu rozpustit. Potom do ní rozklepneme vejce a postupně přidáme med, cukr a jedlou sodu. Nakonec vsypeme mouku a mícháme tak dlouho, dokud těsto nebude mít tmavě medovou barvu.
Předehřejeme troubu na 175°C. Podle dortové formy vystřihneme z pečícího papíru kola, na které z těsta pomocí potravinové fólie rozválíme pět tenkých plátů. Těsto by mělo kružnici o kus přesahovat. Pečeme 5 až 7 minut dozlatova.
Opět použijeme dortovou formu a upečené pláty ořežeme. Odřezky rozdrtíme v hmoždíři a odložíme stranou.
Dort sestavíme potíráním jednotlivých upečených medových plátů karamelovým krémem a skládáním na sebe. Potřeme i vrchní plát a celý obvod dortu. Jemnou drť z odřezků smícháme se sekanými vlašskými ořechy a dort směsí posypeme a obalíme.
Domácí medovník dáme na chladné a tmavé místo odležet, klidně dva až tři dny. Jednotlivé porce medovníku ozdobíme čokoládovým topikem.