Domácí paštika ze sleziny recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 dl mléko
5 ks středně velká cibule
1 lžička mletá sladká paprika
1 kg vepřové sádlo
5 kg vepřová slezina
podle chuti
1 lžička sůl

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou slezinu očistíme a nakrájíme na menší kousky. Do většího kastrolu dáme cca 200 g sádla a nahrubo nakrájenou cibuli. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme nakrájenou slezinu, sůl a bez přidání vody dusíme po pokličkou a za občasného míchání ve vlastní šťávě. Asi po půl hodině slezina pustí šťávu a je dostatečně měkká.

  2. Na masovém mlýnku pak slezinu i s cibulí umeleme a vrátíme zpět do kastrolu se šťávou. Nyní přidáme zbytek sádla a za stálého míchání je rozpouštíme v umleté slezině. Jakmile je sádlo rozpuštěno, ještě chvíli povaříme na mírném ohni. Přidáme sladkou papriku a trochu mléka na zjemnění. Povaříme ještě asi 5 minut a odstavíme.

  3. Ještě horkou paštiku přelijeme do menších nádob, např. kameniny, keramiky nebo také do uzavíratelných plastových dóz. Do vychladnutí necháme nádoby s paštikou otevřené, pak zavřeme a uložíme do lednice, kde paštika ztuhne. A potom už jen domácí paštiku ze sleziny baštíme.

  4. S čerstvým chlebem je domácí paštika ze sleziny nejlepší, někteří si namazaný krajíc ještě potřou hořčicí, někteří zase nic.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!