Domácí šunka recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

7 dkg sůl
100 ml mléko
200 ml voda
1 lžička cukr moučka
750 g vepřová kýta
1 kg vepřový bůček
750 g králičí maso

Postup přípravy receptu

  1. Maso omyjeme, osušíme, odblaníme a nakrájíme na kousky. Zaleží jen na vás, jak velké budou, podle toho bude mít domácí šunka mozaiku. Bůček semeleme

  2. Maso na kousky a semletý bůček dáme do mísy a přidáme sůl, moučkový cukr, mléko a vodu. Vše hodně důkladně promícháme a přikryté potravinářskou fólií uložíme do ledničky. Necháme 2 dny uležet

  3. Do formy na domácí šunku vložíme mikrotenový sáček a plníme ho masovou směsí. Musíme důkladně maso upěchovat, aby se nám šunka po uvaření nerozpadala. Formu naplníme, uzavřeme, postavíme do vhodné nádoby s vodou, tak aby voda při vaření nešla přes formu a vaříme 2,5 hodiny na mírném plameni. Aby se voda jen tak táhla, jako když vaříte vývar

  4. Po uvaření necháme domácí šunku vychladnout, vyjmeme ji z formy, krájíme a podáváme

  5. Tímto množstvím naplníte 2 formy. Pokud nevlastníte formu na šunku, je možné ji vařit v sáčku na tlačenku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!