Domácí tmavý chleba recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
0 lžiček cukr
1 lžíce sůl
2 lžíce ocet
42 g droždí
0 lžiček kmín mletý
150 g polohrubá mouka
1 lžička kmín drcený
1 dl voda vlažná
0 kg hladká tmavá mouka
4 lžíce olej stolní
1 špetka timián
3 voda na ředění těsta
Postup Domácí tmavý chleba recept
Postup přípravy receptu
-
Hladkou tmavou mouku smísíme s polohrubou a vsypeme do větší mísy kde vytvoříme v mouce dva důlky.
Do prvního dáme rozdrcenou kostku droždí a zalijeme směsí 1,5 dcl vody a 1/2 lžičky cukru.
Do druhé pak dáme 1,5 lžíce sole, 1/2 lžíce mletého kmínu, 1/4 lžičky tymiánu, 2 lžíce octa, 4 lžíce oleje.
Necháme 10 minut stát a vše začneme dokonale promíchávat v středně husté těsto, při tom si pomáháme přiléváním vlažné vody. Hotové těsto ponecháme 1/2 hodiny kynout v míse a potom jej znovu na pomoučeném válu prohněteme a opět ponecháme v míse 20 minut kynout.
Po vykynutí, vyklopíme těsto na plech (nebo chebovou formu), potřeme vodou, lehce posolíme a pečeme 15 minut ve vyhřáté troubě na 250°C, poté stáhneme teplotu na 150°C a pečeme dalších 50 minut dozlatova.
Po upečení chleba vyndáme (vyklopíme) a ihned znovu potřeme vodou, posypeme trochou kmínu a necháme vystydnout.