Domácí vaječná tlačenka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 4 ks vejce 1 ks cibule 250 ml majonéza 40 g želatina 1 kostka masox 1-2 ks kyselé okurky 20 dkg měkký salám 1 ks sterilovaná zeleninová směs (hradišťanka)
Postup Domácí vaječná tlačenka recept
Postup přípravy receptu
-
Želatinu si necháme nabobtnat v 1dl vody asi 20 minut. Nebo použijeme 2 sáčky želatiny přímo na tlačenku pro větší tuhost.
Vejce uvaříme natvrdo. Cibuli (nemusí být) a salám oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zeleninu z hradišťanky vyndáme a nakrájíme na menší kousky, přidáme kyselou okurku podle chuti. Nálev si dáme stranou, ale pro děti nálev do tlačenky nedáváme, je moc pikantní.
Vejce nakrájíme na kostičky a smícháme se salámem a zeleninou. Směs osolíme, opepříme a přidáme tatarku. Směs promícháme.
Připravíme si nálev buď z nálevu z hradišťanky nebo z vody tak, aby obsah
vody byl 2dl, které dáme svařit s masoxem, pak přidáme nabobtnalou želatinu a mícháme do rozpuštění (nevaříme). Vlažným nálevem zalijeme vaječnou hmotu, promícháme. Připravíme si srnčí hřbet, do kterého vložíme potravinářskou fólií (pro lepší pozdější manipulaci) a vlijeme hmotu. Může být i jiná nádoba podle toho, jaký má mít vaječná tlačenka tvar. Vaječnou tlačenku z hradišťanky nebo i jiné sterilované zeleniny necháme v lednici ztuhnout.
Ztuhlou vaječnou tlačenku servírujeme podle chuti a podáváme s pečivem.