Domácí vaječná tlačenka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 ks vejce
1 ks cibule
250 ml majonéza
40 g želatina
1 kostka masox
1-2 ks kyselé okurky
20 dkg měkký salám
1 ks sterilovaná zeleninová směs (hradišťanka)

Postup přípravy receptu

  1. Želatinu si necháme nabobtnat v 1dl vody asi 20 minut. Nebo použijeme 2 sáčky želatiny přímo na tlačenku pro větší tuhost.

  2. Vejce uvaříme natvrdo. Cibuli (nemusí být) a salám oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zeleninu z hradišťanky vyndáme a nakrájíme na menší kousky, přidáme kyselou okurku podle chuti. Nálev si dáme stranou, ale pro děti nálev do tlačenky nedáváme, je moc pikantní.

  3. Vejce nakrájíme na kostičky a smícháme se salámem a zeleninou. Směs osolíme, opepříme a přidáme tatarku. Směs promícháme.

  4. Připravíme si nálev buď z nálevu z hradišťanky nebo z vody tak, aby obsah

  5. vody byl 2dl, které dáme svařit s masoxem, pak přidáme nabobtnalou želatinu a mícháme do rozpuštění (nevaříme). Vlažným nálevem zalijeme vaječnou hmotu, promícháme. Připravíme si srnčí hřbet, do kterého vložíme potravinářskou fólií (pro lepší pozdější manipulaci) a vlijeme hmotu. Může být i jiná nádoba podle toho, jaký má mít vaječná tlačenka tvar. Vaječnou tlačenku z hradišťanky nebo i jiné sterilované zeleniny necháme v lednici ztuhnout.

  6. Ztuhlou vaječnou tlačenku servírujeme podle chuti a podáváme s pečivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!