Domácí závin se zeleninou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

50 g máslo
těsto
0.5 lžičky sůl
200 ml voda
1 lžíce olivový olej
250 g hladká mouka
podle chuti
sůl
oregano
mletý barevný pepř
náplň
2 ks vejce
100 g paprika
400 ml smetana
150 g cuketa
200 g mrkev
200 g kapusta
150 g mangold
na ozdobu
sezamové semínko

Postup přípravy receptu

  1. Přísady na těsto promícháme s 200 ml vody, pořádně propracujeme a hotové těsto dáme odležet na hodinu do lednice.

  2. Zeleninu pečlivě očistíme (mangold, mrkev, cuketa a kapusta), nakrájíme na nudličky a krátce povaříme ve vroucí osolené vodě (asi 3 - 4 minuty). Poté zeleninu scedíme a necháme na sítu okapat.

  3. Nakrájenou zeleninu osmahneme na lžíci másla, zalijeme smetanou a necháme povařit. Vychladlou směs rozmixujeme na kaši a přidáme na kostičky nakrájenou papriku. Přidáme vejce, sůl a pepř s oreganem.

  4. Těsto rozválíme na pomoučněné utěrce a pokapeme rozpuštěným máslem. Zeleninovou náplň rozetřeme na půlce těsta a pečlivě zavineme. Na obou koncích těsto přehneme, aby náplň během pečení zůstala na svém místě.

  5. Domácí závin se zeleninou potřeme zbylým máslem a posypeme sezamovými semínky. Závin pečeme asi 40 minut při 200 °C, záleží na typu trouby.

  6. Domácí závin se zeleninou podáváme teplý i studený. Dopřát si ho mohou i vegetariáni.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!