Domácí závin se zeleninou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 50 g máslo těsto 0.5 lžičky sůl 200 ml voda 1 lžíce olivový olej 250 g hladká mouka podle chuti sůl oregano mletý barevný pepř náplň 2 ks vejce 100 g paprika 400 ml smetana 150 g cuketa 200 g mrkev 200 g kapusta 150 g mangold na ozdobu sezamové semínko
Postup Domácí závin se zeleninou recept
Postup přípravy receptu
-
Přísady na těsto promícháme s 200 ml vody, pořádně propracujeme a hotové těsto dáme odležet na hodinu do lednice.
Zeleninu pečlivě očistíme (mangold, mrkev, cuketa a kapusta), nakrájíme na nudličky a krátce povaříme ve vroucí osolené vodě (asi 3 - 4 minuty). Poté zeleninu scedíme a necháme na sítu okapat.
Nakrájenou zeleninu osmahneme na lžíci másla, zalijeme smetanou a necháme povařit. Vychladlou směs rozmixujeme na kaši a přidáme na kostičky nakrájenou papriku. Přidáme vejce, sůl a pepř s oreganem.
Těsto rozválíme na pomoučněné utěrce a pokapeme rozpuštěným máslem. Zeleninovou náplň rozetřeme na půlce těsta a pečlivě zavineme. Na obou koncích těsto přehneme, aby náplň během pečení zůstala na svém místě.
Domácí závin se zeleninou potřeme zbylým máslem a posypeme sezamovými semínky. Závin pečeme asi 40 minut při 200 °C, záleží na typu trouby.
Domácí závin se zeleninou podáváme teplý i studený. Dopřát si ho mohou i vegetariáni.