Domácí zmrzlinové řezy recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 1 lžíce olej 3 ks vejce 1/2 lžíce prášek do pečiva 4 lžíce cukr krupice 1 balíček vanilkový cukr 5 lžic polohrubá mouka 400 ml smetana ke šlehání 150 ml kondenzované slazené mléko
Postup Domácí zmrzlinové řezy
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme těsto. Celá vejce ušleháme s oběma cukry do pěny. Za stálého míchání postupně přidáváme olej a prosátou mouku s práškem do pečiva. Hladké těsto rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut dozlatova. Upečený tenký plát těsta necháme vychladnout, pak ho rozkrojíme na poloviny a zlehka odstraníme pečící papír
Mísu, ve které budeme připravovat smetanový krém, vložíme asi na 20 minut do mrazáku. Plastovou nebo kovovu obdélníkovou krabici, ve které bude zmrzlina tuhnout, vyložíme pečícím papírem tak, aby na delších stranách papír přečníval asi o 3 cm, abychom mohli náš zmražený zákusek snadno vyndat
Připravíme si smetanový krém. Do připravené mísy nalijeme dobře vychlazenou smetanu, kterou vyšleháme na nejvyšší otáčky šlehačem dotuha (to trvá přibližně 5 až 7 minut). Pak výkon šlehače snížíme na minimum a postupně přiléváme kondenzované mléko, dokud nevznikne hladký krém. To trvá asi 1 - 2 minuty
Do zamrazovací krabice vyložené pečícím papírem vložíme polovinu piškotového korpusu, na který rozvnoměrně navrstvíme smetanový krém a přikryjeme druhou částí piškotu. Na korpus přehrneme pečící papír, krabici uzavřeme a necháme v mrazáku alespoň 4 - 6 hodin zmrazit
Domácí zmrzlinové řezy po ztuhnutí vyjmeme z mrazáku, vyklopíme a nakrájíme na porce. Podáváme podle chuti.