Dušené jehněčí se zeleninou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
500 g brambory
1 ks cibule
6 ks rajče
1 ks červená paprika
1 ks zelená paprika
1 sklenka suché červené víno
1 sklenka rajčatové pyré
750 g jehněčí plec bez kosti
podle chuti
sůl
1 lžička tymián
chilli paprička
1 lžička oregano
mletý pepř
podle potřeby
vývar
4 lžíce olivový olej
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Oloupané brambory nakrájíme na menší kostky. Spařená rajčata a papriky oloupeme a nakrájíme též na kostky. Oloupanou cibuli s česnekem nakrájíme najemno. Chilli papričku bez zrníček nakrájíme na proužky. Dobře očištěné a osušené jehněčí nakrájíme na větší kostky. Maso dáme do pytlíku s troškou mouky a dobře zatřeseme, ať se maso obalí.

  2. Na trošce oleji orestujeme cibuli s česnekem do zlatavé barvy. Přidáme jehněčí, které nejprve zprudka orestujeme ze všech stran. Pak přidáme rajčatové pyré a promícháme. Do základu s masem přidáme nakrájenou zeleninu bez brambor. Brambory přidáme až v polovině vaření. Směs dochutíme tymiánem, oreganem, solí a pepřem. Vše podlijeme vínem a jakmile se vypaří, přidáme vývar. Vývaru přidáme méně, jen aby pokrylo maso. Jehněčí se zeleninou vaříme pomaličku při nízké teplotě s pokličkou do změknutí masa. Jehněčí můžeme péct i v troubě na 180 °C. Nezapomínáme však občas promíchat a po trošce podlévat.

  3. Dušené jehněčí se zeleninou podáváme teplé s oblíbenou přílohou. Kdo není milovníkem skopového masa, vymění ho za vepřové nebo hovězí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!