Dušené jehněčí se zeleninou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek 500 g brambory 1 ks cibule 6 ks rajče 1 ks červená paprika 1 ks zelená paprika 1 sklenka suché červené víno 1 sklenka rajčatové pyré 750 g jehněčí plec bez kosti podle chuti sůl 1 lžička tymián chilli paprička 1 lžička oregano mletý pepř podle potřeby vývar 4 lžíce olivový olej hladká mouka
Postup Dušené jehněčí se zeleninou recept
Postup přípravy receptu
-
Oloupané brambory nakrájíme na menší kostky. Spařená rajčata a papriky oloupeme a nakrájíme též na kostky. Oloupanou cibuli s česnekem nakrájíme najemno. Chilli papričku bez zrníček nakrájíme na proužky. Dobře očištěné a osušené jehněčí nakrájíme na větší kostky. Maso dáme do pytlíku s troškou mouky a dobře zatřeseme, ať se maso obalí.
Na trošce oleji orestujeme cibuli s česnekem do zlatavé barvy. Přidáme jehněčí, které nejprve zprudka orestujeme ze všech stran. Pak přidáme rajčatové pyré a promícháme. Do základu s masem přidáme nakrájenou zeleninu bez brambor. Brambory přidáme až v polovině vaření. Směs dochutíme tymiánem, oreganem, solí a pepřem. Vše podlijeme vínem a jakmile se vypaří, přidáme vývar. Vývaru přidáme méně, jen aby pokrylo maso. Jehněčí se zeleninou vaříme pomaličku při nízké teplotě s pokličkou do změknutí masa. Jehněčí můžeme péct i v troubě na 180 °C. Nezapomínáme však občas promíchat a po trošce podlévat.
Dušené jehněčí se zeleninou podáváme teplé s oblíbenou přílohou. Kdo není milovníkem skopového masa, vymění ho za vepřové nebo hovězí.