Dvoubarevný strouhaný koláč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
těsto
250 g máslo
2 lžíce kakao
1 ks žloutek
50 ml mléko
150 g cukr moučka
450 g hladká mouka
1 balíček kypřící prášek do pečiva
náplň
3 ks žloutek
2 ks jablko
3 ks bílek
120 g cukr moučka
600 g měkký tvaroh
1 lžíce vanilkový pudinkový prášek
Postup Dvoubarevný strouhaný koláč recept
Postup přípravy receptu
-
Hladkou mouku smícháme s cukrem a práškem do pečiva. Přidáme změklé máslo nakrájené na kousky, žloutek a mléko. Vypracujeme pevné těsto, které rozdělíme na dva díly. Do jednoho zapracujeme kakao. Světlé i tmavé těsto necháme odpočinout přibližně jednu hodinu v chladničce.
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Vmícháme tvaroh, pudinkový prášek a nakonec pevný sníh z bílků. Světlé těsto rozválíme na kulatý plát a vyložíme jim dortovou formu s pečícím papírem.
Na těsto ve formě důkladně rozetřeme předem připravenou náplň. Jablka oloupeme a nastrouháme na tvarohovou náplň. Poté na jablka nahrubo nastrouháme kakaové těsto.
Koláč pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Pak teplotu snížíme na 160 °C a necháme dopékat ještě asi 30 minut. Doba přípravy je 80 minut bez odležení.
Dvoubarevný strouhaný koláč po vychladnutí nakrájíme a podáváme ke svačině s kávou nebo čajem.