Francouzské crème brûlée recept
Apetit Recepty dezertyPostup Francouzské crème brûlée
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si dáme rozeřát troubu na 160 °C
Do kastrolku si dáme smetanu a přidáme rozkrojený a vyšrábaný vanilkový lusk (včetně prázdného lusku). Pomalu prohříváme za stálého míchání pod bodem varu a poté odstavíme. Mezitím si dáme do kovové (nebo skleněné) mísy žloutky, přisypeme cukr a důkladně pomalu prošleháváme do světla metličkou. Nemělo by se šlehat rychle šlehačem, aby se nevytvořilo moc pěny
Z částečně vychladlé smetany vyndáme prázdný lusk a poté po lžicích lijeme a zašleháváme do žloutků s cukrem. Opravdu pomalu a postupně, ať z toho nemáme míchaná vajíčka
Dáme si vařit vodu do rychlovarné konvice
Nachystáme si vyšší pekáč a umístíme do něj 4 malé zapékací misky. Ze směsi posbíráme pěnu a přelijeme do vyšší nádoby s nálevkou. Vždycky promíchneme, nalijeme čtvrtinu do malé zapékací misky a opakujeme před každou mističkou. Vanilka má tendenci se usazovat na dně nádoby a tak by byla všechna až v poslední misce
Nakonec už stačí jen podlít horkou vodou do poloviny výšky mističek a péct při 160 °C 30 - 45 minut. Jakmile zezlátne povrch a směs získá konzistenci pudinku, máme hotovo. Francouzské crème brûlée necháme zchladnout na lince a pak dáme vychladit do lednice na pár hodin
Před podáváním posypeme tenkou vrstvičkou krystalového cukru a opálíme flambovací pistolí, aby povrch zkaramelizoval.