Francouzské crème brûlée recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

4 ks žloutek
65 g cukr krupice
500 ml smetana ke šlehání
1 ks vanilkový lusk

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si dáme rozeřát troubu na 160 °C

  2. Do kastrolku si dáme smetanu a přidáme rozkrojený a vyšrábaný vanilkový lusk (včetně prázdného lusku). Pomalu prohříváme za stálého míchání pod bodem varu a poté odstavíme. Mezitím si dáme do kovové (nebo skleněné) mísy žloutky, přisypeme cukr a důkladně pomalu prošleháváme do světla metličkou. Nemělo by se šlehat rychle šlehačem, aby se nevytvořilo moc pěny

  3. Z částečně vychladlé smetany vyndáme prázdný lusk a poté po lžicích lijeme a zašleháváme do žloutků s cukrem. Opravdu pomalu a postupně, ať z toho nemáme míchaná vajíčka

  4. Dáme si vařit vodu do rychlovarné konvice

  5. Nachystáme si vyšší pekáč a umístíme do něj 4 malé zapékací misky. Ze směsi posbíráme pěnu a přelijeme do vyšší nádoby s nálevkou. Vždycky promíchneme, nalijeme čtvrtinu do malé zapékací misky a opakujeme před každou mističkou. Vanilka má tendenci se usazovat na dně nádoby a tak by byla všechna až v poslední misce

  6. Nakonec už stačí jen podlít horkou vodou do poloviny výšky mističek a péct při 160 °C 30 - 45 minut. Jakmile zezlátne povrch a směs získá konzistenci pudinku, máme hotovo. Francouzské crème brûlée necháme zchladnout na lince a pak dáme vychladit do lednice na pár hodin

  7. Před podáváním posypeme tenkou vrstvičkou krystalového cukru a opálíme flambovací pistolí, aby povrch zkaramelizoval.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!