Francouzský hruškový koláč s polevou recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
2 ks vejce
1 ks vejce
80 g máslo
1 dl mléko
1 balíček prášek do pečiva
80 - 100 g cukr krupice
3 - 4 ks hruška
150 g hladká mouka
tuk na vymazání
3 lžíce rostlinný olej
3 lžíce skořicový cukr
mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Vejce rozklepneme do mísy, přidáme cukr, špetku soli a vyšleháme. Do vaječné pěny přisypeme mouku promíchanou s práškem do pečiva

  2. Přilijeme mléko, olej a pečlivým mícháním připravíme hladké těsto

  3. Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky

  4. Polovinu těsta na francouzský hruškový koláč vlijeme do tukem vymazané a moukou vysypané kulaté formy

  5. Na těsto poklademe plátky hrušek a zalijeme druhou půlkou těsta

  6. Hruškový koláč dáme péct na 30 minut do trouby vyhřáté na 180 °C

  7. Mezitím si připravíme polevu. Máslo rozpustíme, přidáme 3 lžíce skořicového cukru a vejce. Mícháme a prohříváme, dokud se cukr nerozpustí

  8. Upečený hruškový koláč vyjmeme z trouby a propícháme na více místech vidličkou. Na koláč vlijeme připravenou polevu a vložíme do trouby na dalších 20 minut

  9. Upečený hruškový koláč nakrájíme na trojúhelníčky, je dobrý teplý i studený, jak kdo má rád. Francouzský hruškový koláč před podáváním pocukrujeme, ozdobíme lístkem meduňky či máty a podáváme jako jemný moučník.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!