Francouzský hruškový koláč s polevou recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 2 ks vejce 1 ks vejce 80 g máslo 1 dl mléko 1 balíček prášek do pečiva 80 - 100 g cukr krupice 3 - 4 ks hruška 150 g hladká mouka tuk na vymazání 3 lžíce rostlinný olej 3 lžíce skořicový cukr mouka na vysypání
Postup Francouzský hruškový koláč s polevou
Postup přípravy receptu
-
Vejce rozklepneme do mísy, přidáme cukr, špetku soli a vyšleháme. Do vaječné pěny přisypeme mouku promíchanou s práškem do pečiva
Přilijeme mléko, olej a pečlivým mícháním připravíme hladké těsto
Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky
Polovinu těsta na francouzský hruškový koláč vlijeme do tukem vymazané a moukou vysypané kulaté formy
Na těsto poklademe plátky hrušek a zalijeme druhou půlkou těsta
Hruškový koláč dáme péct na 30 minut do trouby vyhřáté na 180 °C
Mezitím si připravíme polevu. Máslo rozpustíme, přidáme 3 lžíce skořicového cukru a vejce. Mícháme a prohříváme, dokud se cukr nerozpustí
Upečený hruškový koláč vyjmeme z trouby a propícháme na více místech vidličkou. Na koláč vlijeme připravenou polevu a vložíme do trouby na dalších 20 minut
Upečený hruškový koláč nakrájíme na trojúhelníčky, je dobrý teplý i studený, jak kdo má rád. Francouzský hruškový koláč před podáváním pocukrujeme, ozdobíme lístkem meduňky či máty a podáváme jako jemný moučník.