Francouzský jablečný koláč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 kg jablko těsto 120 g cukr 3 ks vejce 1 dl mléko 1 hrst rozinky 1 ks citron 1 lžička prášek do pečiva 1 ks vanilkový cukr 180 g hladká mouka 6 lžic rozpuštěné máslo 1 hrst sekané ořechy podle potřeby skořice
Postup Francouzský jablečný koláč recept
Postup přípravy receptu
-
Dortovou formu nebo remosku vymastíme máslem. Citron omyjeme a kůru z něj nastrouháme. Rozinky spaříme a necháme okapat.
Jablka očistíme a nakrájíme je na plátky. Ty rozprostřeme do vymaštěné formy a posypeme skořicí nebo skořicovým cukrem.
Vejce rozklepneme a utřeme s cukrem a máslem. Přidáme rozinky, mleté ořechy, kůru, mouku s kypřícím práškem a zředíme mlékem. Těsto by mělo mít konzistenci podobnou těstíčku na palačinky. Těstem zalijeme jablka ve formě a pečeme ve středně předehřáté troubě asi 30 minut.
Upečený francouzský jablečný koláč vyklopíme dnem vzhůru, pocukrujeme a podáváme. Nejlepší je vlažný. Studený koláč však můžeme navíc ozdobit šlehačkou.