Francouzský koláč s cibulí recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

100 g slanina
sůl
sůl
2 ks vejce
100 g máslo
2 ks žloutek
4 ks cibule
150 ml smetana na šlehání
4 ks žampiony
máslo na smažení
200 g hladká mouka
muškátový oříšek
50 ml studená voda
mletý černý pepř
máslo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Na vál dáme prosátou mouku, máslo nakrájené na kousky a sůl. Uprostřed uděláme důlek a vlijeme do něj vodu. Těsto poté rukama rychle vypracujeme a uložíme na 30 minut do chladu

  2. Mezitím nakrájíme cibule a žampiony na tenké plátky a slaninu na drobné kostičky. Na pánvi zahřejeme máslo a orestujeme cibuli, dokud nezačne zlátnout. Poté přidáme žampiony a slaninu a restujeme, dokud žampiony nezměknou. Poté směs odstavíme a necháme trochu vychladnout

  3. Těsto rozválíme na kruh silný asi půl centimetru a vyložíme jím koláčovou formu vymazanou máslem. Okraje těsta přečnívající přes povrch ořízneme nožem a dno propícháme vidličkou, aby se nám těsto při pečení nezvedalo, a dáme na 15 minut předpéct do předem vyhřáté trouby na 180 °C

  4. Smetanu smícháme s vejci a žloutky, prošleháme, osolíme a okořeníme. Promícháme s orestovanou směsí a přelijeme na předpečené těsto. Francouzský koláč vložíme do trouby na dalších 30 - 40 minut a pečeme dozlatova

  5. Francouzský koláč s cibulí podáváme teplý, můžeme ho ozdobit snítkami čerstvých bylinek.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!