Francouzský koláč s cibulí recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 100 g slanina sůl sůl 2 ks vejce 100 g máslo 2 ks žloutek 4 ks cibule 150 ml smetana na šlehání 4 ks žampiony máslo na smažení 200 g hladká mouka muškátový oříšek 50 ml studená voda mletý černý pepř máslo na vymazání
Postup Francouzský koláč s cibulí
Postup přípravy receptu
-
Na vál dáme prosátou mouku, máslo nakrájené na kousky a sůl. Uprostřed uděláme důlek a vlijeme do něj vodu. Těsto poté rukama rychle vypracujeme a uložíme na 30 minut do chladu
Mezitím nakrájíme cibule a žampiony na tenké plátky a slaninu na drobné kostičky. Na pánvi zahřejeme máslo a orestujeme cibuli, dokud nezačne zlátnout. Poté přidáme žampiony a slaninu a restujeme, dokud žampiony nezměknou. Poté směs odstavíme a necháme trochu vychladnout
Těsto rozválíme na kruh silný asi půl centimetru a vyložíme jím koláčovou formu vymazanou máslem. Okraje těsta přečnívající přes povrch ořízneme nožem a dno propícháme vidličkou, aby se nám těsto při pečení nezvedalo, a dáme na 15 minut předpéct do předem vyhřáté trouby na 180 °C
Smetanu smícháme s vejci a žloutky, prošleháme, osolíme a okořeníme. Promícháme s orestovanou směsí a přelijeme na předpečené těsto. Francouzský koláč vložíme do trouby na dalších 30 - 40 minut a pečeme dozlatova
Francouzský koláč s cibulí podáváme teplý, můžeme ho ozdobit snítkami čerstvých bylinek.