Houby nakládané se zeleninou recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

12 dkg sůl
1 l ocet
cibule
3 l voda
mrkev
květák
feferonky
houby
20 dkg cukr krupice
červená paprika nebo kapie
30 ks spolarin

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka. Pokud máme malé cibulky, necháme je vcelku. Mrkev oškrábeme a také rozkrájíme na kolečka, květák naporcujeme na maličké růžičky, feferonky ponecháme celé

  2. Na zavařování vybíráme tvrdé hříbkovité houby s mladými plodnicemi. Očistíme je a propereme ve studené vodě. Nakrájíme je na malé kousky a povaříme asi 3 minuty v mírně slané vroucí vodě. Předvařené houby scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat

  3. Houby prokládáme se zeleninou do důkladně umytých sklenic. Poměr zeleniny je libovolný, ale houby by měly převládat. Do každé sklenice dáme 1 feferonku

  4. Příprava nálevu: Vodu smícháme s octem, cukrem, solí a tabletky spolarinu. Za stálého promíchávání přivedeme k varu a krátce povaříme. Sůl a cukr se rozpustí

  5. Houby se zeleninou zalijeme ve sklenicích horkým nálevem. Sklenice ihned uzavřeme víčky a sterilujeme ve vodě ohřáté na 100 °C po dobu 30-ti minut. Sklenice vyjmeme a necháme vychladnout

  6. Houby nakládané se zeleninou jsou pochoutkou k masu, lze je použít do salátů a na ozdobu „studené mísy“.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!