Hovězí guláš podle Richarda Nováka recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

6 stroužků česnek
sůl
1 hrst majoránka
5 ks cibule
1,5 l vývar z kostí
0,5 hrnků hladká mouka
1,5 kg hovězí kližka
1 lžíce mletý kmín
3 lžíce rajský protlak
3 lžíce mletá sladká paprika
mletý černý pepř
5 lžic vepřové sádlo
1 špetka mleté chilli
1 lžíce uzená paprika

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí maso nakrájíme na větší kostky, pouze opepříme a na dostatečném množství sádla zprudka orestujeme rovnoměrně ze všech stran, aby se maso pěkně zatáhlo. Já používám velkou pánev, kterou po odstavení přikryji poklicí, aby maso neztrácelo teplotu

  2. Sádlo z pod masa vlijeme do velkého hrnce a osmahneme na něm nadrobno nasekanou cibuli dohněda. Cibule tak dá guláši pěknou barvu. Malý trik, jak cibuli nepřipálit a rovnoměrně ji osmahnout dohněda, tkví v tom, že přidáme malé množství vody do rozpálené hnědnoucí cibule. Voda s olejem zpění a cibule se krásně rovnoměrně zbarví

  3. Nyní vložíme maso, zaprášíme paprikou, podlijeme trochou vývaru, přidáme rajský protlak, přikryjeme poklicí a dáme dusit na mírném ohni. Podle potřeby podlijeme a promícháme. Po půl hodině osolíme, okmínujeme, promícháme a dolijeme zbytek vývaru

  4. Po dvou hodinách guláš zahustíme jíškou připravenou společně s utřeným česnekem, ale lze zahustit i strouhaným chlebem. Přidáme v dlani drhnutou majoránku a špetku chilli. Guláš pak necháme procházet mírným varem za občasného míchání ještě asi půl hodiny

  5. Přílohu k hovězímu guláši si zvolíme podle chuti - čerstvé pečivo nebo knedlíky všeho druhu. Guláš podle Richarda Nováka můžeme ozdobit na kolečka krájenou cibulí a troškou čerstvě nastrouhaného křenu

  6. Foto: Shutterstock.com


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!