Hovězí guláš podle Richarda Nováka recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 6 stroužků česnek sůl 1 hrst majoránka 5 ks cibule 1,5 l vývar z kostí 0,5 hrnků hladká mouka 1,5 kg hovězí kližka 1 lžíce mletý kmín 3 lžíce rajský protlak 3 lžíce mletá sladká paprika mletý černý pepř 5 lžic vepřové sádlo 1 špetka mleté chilli 1 lžíce uzená paprika
Postup Hovězí guláš podle Richarda Nováka
Postup přípravy receptu
-
Hovězí maso nakrájíme na větší kostky, pouze opepříme a na dostatečném množství sádla zprudka orestujeme rovnoměrně ze všech stran, aby se maso pěkně zatáhlo. Já používám velkou pánev, kterou po odstavení přikryji poklicí, aby maso neztrácelo teplotu
Sádlo z pod masa vlijeme do velkého hrnce a osmahneme na něm nadrobno nasekanou cibuli dohněda. Cibule tak dá guláši pěknou barvu. Malý trik, jak cibuli nepřipálit a rovnoměrně ji osmahnout dohněda, tkví v tom, že přidáme malé množství vody do rozpálené hnědnoucí cibule. Voda s olejem zpění a cibule se krásně rovnoměrně zbarví
Nyní vložíme maso, zaprášíme paprikou, podlijeme trochou vývaru, přidáme rajský protlak, přikryjeme poklicí a dáme dusit na mírném ohni. Podle potřeby podlijeme a promícháme. Po půl hodině osolíme, okmínujeme, promícháme a dolijeme zbytek vývaru
Po dvou hodinách guláš zahustíme jíškou připravenou společně s utřeným česnekem, ale lze zahustit i strouhaným chlebem. Přidáme v dlani drhnutou majoránku a špetku chilli. Guláš pak necháme procházet mírným varem za občasného míchání ještě asi půl hodiny
Přílohu k hovězímu guláši si zvolíme podle chuti - čerstvé pečivo nebo knedlíky všeho druhu. Guláš podle Richarda Nováka můžeme ozdobit na kolečka krájenou cibulí a troškou čerstvě nastrouhaného křenu
Foto: Shutterstock.com