Slané špaldové věnečky s jogurtem recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

1 lžička sůl
1 ks vejce
1 špetka cukr krystal
320 ml bílý jogurt
7 g sušené droždí
lněná semínka
500 g hladká špaldová chlebová mouka T 630

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy robota prosejeme hladkou špaldovou chlebovou mouku T - 630, používám Küchenmeister špaldovou mouku, protože velmi se mi roky osvědčila. Mouku promícháme s 1 lžičkou soli a se špetkou cukru krystal. Dále přidáme 7 gramů sušeného droždí, opět promícháme a nakonec přidáme hustý bílý neochucený domácí jogurt anebo hustý bílý jogurt řeckého typu

  2. Těsto zpracováváme v robotu asi 7 minut na 1. stupeň rychlosti a potom 5 minut na 2. stupni rychlosti, dokud nevznikne hladké, měkké, pružné a nelepivé těsto, které na povrchu jemně pomoučníme a necháme v teple přikryté čistou utěrkou asi 45 minut kynout. Těsto můžeme míchat i ručně, potom mícháme těsto poctivě aspoň 15 - 20 minut. S těstem se velmi dobře pracuje

  3. Vykynuté těsto vyklopíme na jemně pomoučněnou desku, vytvarujeme válec a rozdělíme ho na 10 přibližně stejných dílů a každý díl ještě na 2 stejné části. Každou část rozválíme dlaněmi na tloušťku palce, vždy vezmeme 2 válečky a spleteme do jednoduchého vrkoče. Oba konce vrkoče uchopíme do prstů obou rukou a v protisměru spirálovitě vícekrát zatočíme. Konce spirály ohneme k sobě do kruhu, konce spojíme stlačením a vznikne nám tvar točeného věnečku

  4. Špaldové věnečky položíme na plech vystlaný teflonovou fólií, přikryjeme vzdušnou utěrkou a necháme v teple ještě 25 minut kynout. Potom věnečky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme lněnými semínky. Věnečky vložíme péct do trouby vyhřáté na 200 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem, na spodek trouby dáme hrneček s vroucí vodou a pečeme asi 10 až 12 minut do pěkné zlato-hnědé barvy

  5. Slané špaldové věnečky s jogurtem necháme vychladnout a podáváme s máslem samostatně, nebo jako efektní dekorativní přílohu k různým salátům nebo studenému bufetu. Je to slavnostní pečivo vhodné na bankety, rodinné oslavy a pro milé návštěvy. Špaldová mouka má jemnou oříškovou chuť a početné léčebné účinky pro lidi s trávicími těžkostmi. Je to velmi chutné pečivo, které chutná bez rozdílu i zdravým lidem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!