Hovězí paní Fořtové recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 stroužek česnek 500 ml vývar 1 ks cibule 1 lžíce sádlo 8 kuliček jalovec 3 listy bobkový list 2 lžíce olivový olej 2 dl červené víno 2 lžíce hladká mouka 50 g anglická slanina 6 lžic brusinkový kompot 5 g sušený tymián 200 ml smetana na vaření 6 kuliček celý černý pepř 600 g hovězí zadní maso
Postup Hovězí paní Fořtové
Postup přípravy receptu
-
S přípravou začneme alespoň dvě hodiny před samotným vařením. Nejprve hovězí zadní maso nakrájíme na nudličky asi 1 cm silné. Dbáme na to, abychom maso krájeli napříč vláknem
Nakrájené maso naskládáme do porcelánové mísy, přidáme sůl, pepř, bobkový list, tymián a jalovec. Kdo má rád česnek, může použít i česnek. Zalijeme 2 dcl červeného vína, dvěma lžícemi olivového oleje a necháme dvě hodiny marinovat (můžeme i déle), než maso natáhne do sebe víno. Kdo nemá rád bobulky jalovce či listy vavřínu v omáčce, může použít od začátku na marinádu mletou směs koření, například směs Sv. Hubert, která obsahuje pepř, bobkový list, tymián a jalovec
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Slaninu nakrájíme na kostičky. Jakmile máme maso připravené, rozpálíme v hrnci sádlo a dáme na něj opéci slaninu. Když je slanina zlatavá, přidáme nakrájenou cibuli a osmažíme ji do sklovata. Potom přidáme maso i s marinádou a orestujeme
Až nám maso pustí šťávu, přilijeme vývar nebo vodu a vaříme na mírném plameni, dokud maso nezměkne, asi 60 minut. Přibližně 20 minut před koncem vaření přidáme smetanu a jednu nebo dvě polévkovou lžíce hladké mouky. Když je pak maso měkké, ještě ochutnáme a dochutíme omáčku například zbytkem vína. Popřípadě dosladíme omáčku trochou cukru moučka, pokud bylo víno kyselé. Fajnšmekři mohou nakonec přidat čerstvý tymián či jiné bylinky
Hovězí paní Fořtové podáváme s přílohou podle chuti, zejména se hodí knedlík. Jídlo můžeme podle chuti zpestřit brusinkami.